Kirja-arvio: Markku Lahtela - Matias Tallgrenin yksityiselämä: Ahdistava, mutta vaikuttava kirja
Jo vuonna 1980 päivänsä päättänyt Markku Lahtela ei ehkä tänä päivänä ole niitä tunnetuimpia kirjailijoita, mutta aikoinaan hän oli aikansa radikaalikirjailijoita, joka poltti muun muassa sotilaspassinsa.
En ole lukenut häneltä muita kirjoja kuin nyt tämän Matias Tallgrenin yksityiselämän. Kirja on ahdistava, mutta suomalaiseksi kirjallisuudeksi harvinaisen pohdiskeleva ja filosofinen ja ansaitsisi olla suurempikin klassikko.
Se on Lahtelan ihmistrilogiaksi kutsutun kirjasarjan viimeinen osa ja kertoo tietenkin Matias Tallgrenistä, insinööristä, jonka mieli järkkyy pikkuhiljaa.
Miehelle on tullut ero jälleen kerran ja mies menettää nyt perheeensä. Sen ainoan niistä, jonka hän on halunnut pitää. Ero sysää kuitenkin ajattelmaan ihmisyyden syvint olemusta ja kuinka vaikea on tavoittaa sitä ihmistä, joka ei olisi olosuhteista ja vanhempiensa historiasta riippuvaista.
Tallgren kaipaa elämäänsä jotain suurempaa ja aidompaa ihmisyyttä kuin mitä pikkumainen ja kostonhimoinenkin ja aitoa rakkautta tarjoamaton maailma kykenee tarjoamaan. Varmasti monelle tuttu tilanne.
Samaan aikaan hän myös itse tajuaa eläneensä väärin. Samoilla tavoin etäisenä lapsilleen kuin oma isänsä ja äitinsä. Sukupolvien jatkumo ja kun Tallgren ei kykene itse muuttumaan hän ajautuu hulluuden teille.
Tämä ristiriita tietenkin syö miestä.
Tämän teoksen paras osuus liittyy sukupolvesta toiseen jatkuvaan puhumattomuuteen ja tunteiden ilmaisun kyvytömyyteen, mikä on suomalaisille hyvin ominaista.
Kirja on kirjoitettu 70-luvun alussa, jolloin Suomea riivasi vielä sotatraumatkin, jota tässäkin kirjassa käsitellään.
Myös marxilaisuuden ideologiaa, joka oli tuolloin vahvasti pinnalla. Lahtela tuntuu pettyneen marxilaisuuteen, koska koki sen unohtaneen alkuperäisen tarkoituksen eli että ihmisillä oli mahdollista luoda itsestään parhain mahdollinen ihminen, koska ei tarvitsisi keskittyä pelkkään elannon hankintaan. Hän kokee aidon marxilaisuuden olevan lähellä kristinuskon alun ideologiaa.
Kommentit
Lähetä kommentti