Luettua: Paul McCartney - elämä ja sanat: Järkälemäinen katsaus lauluntekijämestarin historiaan

 

Paul McCartney on suurimmalle osalle tuttu Beatlesista. Ehkä maailman suosituimmasta yhtyeestä. Ainakin levymyynnin perusteella. Nyt jo 80-vuotiaasta McCartneysta on kirjoitettu lukuisia elämäkertoja, mutta itse hän ei ole ollut niissä mukana ennen tätä teosta. 

Yli 800-sivuista ja kaksiosaista järkälettä Elämä ja sanat ei sitäkään voi pitää perinteisenä elämäkertana. Ennemminkin muistelmina, jotka perustuvat McCartneyn biiseihin hänen mittavasta tuotannostaan aina vuoteen 2020 asti.

Lennon-McCartney-lauluntekijäkaksikosta McCartney oli se mutkattomampi osapuoli ja mutkattomat ovat hänen muistelmansakin. Onneksi niiden laajuutta on kevennetty todella runsaalla ja ainutlaatuisella kuva-aineistolla herran itsensä omista arkistoista. 

Lennonista puheenollen Lennon on varmasti McCartneyn itsensä jälkeen se henkilö, josta hän kirjoittaa. 

Tämä on ymmärrettävääkin, kun kyse on lauluihin perustuvista muistelmista. Hehän kirjoittivat yhdessä pääosan Beatlesin tuotannosta. Paulia tuntuu kaivelevan miesten riidat ja välirikko, joista on sentään aikaa jo yli 50 vuotta vuotta. Välillä tuntuu kun Paul puhuisi kuolleesta rakastetusta kun Lennon on kyseessä. 

Paulin merkittävimmät ihmiset ovatkin kuolleet. Hänen nuorena kuollut äitinsä, Lennon ja ensimmäinen vaimo Linda, joka hänkin menehtyi jo 90-luvulla. Mutta juuri näistä kolmesta McCartney kirjoittaa eniten. Keskimmäinen vaimo sivuutetaan kokonaan ja nykyisestä vaimostakin kirjoitetaan varsin vähän. 

Jo Paulin ikäkin huomioiden muistelut sijoittuvat menneeseen aikaan, mutta mikään setä hän ei ole ajattelultaan. Mirs on pysynyt yllättävänkin hyvin kiinni ajassaan ja eikä setämäisesti säti kaikkea muuttunutta. Paul onkin aina sopeutunut hyvin ajan trendeihin.

Mutta on Paulkin kirjoittanut joitakin kantaaottavia biisejäk, vaikka rakkaus on hänen keskeinen tuotantonsa innoittaja, eikä hän sitä häpeä. Give Ireland back to the Irish nyt noin alkuun on niitä kantaanottavia.

Hienoa että tällainen teos on muuten julkaistu. Voisi kuvitella että näin laajan ja paljon kuvia sisältävän teoksen julkaisu on jo tavattoman kallista.

Kommentit

  1. Tosin Paulin sävellykset ovat kyllä mutkikkaampia kuin Johnin suoraviivaisemmat... -Timo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin saattaa hyvinkin olla. Mielenkiintoista muuten, että kummatkaan eivät osaa lukea nuotteja yms. ja kuitenkin musikaalisesti todella lahjakkaita.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit