Kirja-arvostelu: Molle - Rauni Mollbergin elämä ja elokuvat: Syväluotaus ristiriitaisesta ohjaajalegendasta

 

Takavuosien mestariohjaaja Rauni "Molle" Mollberg pääsee nykyään enää lehtiin, kun on kyse elokuva-alalla tapahtuvasta kiusaamisesta ja ahdistelusta. Hän ei toki sitä enää harrasta, sillä kuolikin jo reippasti yli 10 vuotta sitten.

Niko Jutilan kirjoittama elämäkerta ei peittele tätä Mollen törkypuolta, paikoitellen ajattelin jo, että eiköhän asia ole jo tullut selväksi, että Molle kertoi törkyvitsejä ja nöyryytti mielellään varsinkin  heikoksi katsomiaan.

Onneksi elämäkerta avaa myös muita puolia Mollesta, joka oli syvästi rikkinäinen ihminen jo lapsesta asti ja paikkasi herkkyyttään törkyvitseilla ja riehumisella. Mollen isä oli tuurijuoppo, joskaan ei ilmeisesti väkivaltainen.

Tosin Molle jatkoi sitten lapsuudentraumojaan eteenpäin kohtelemalla vaimoaan ja lapsiaan julmasti. Jopa niin pitkälle että hänen skitsofreenikkopoikansa puukotti häntä. Tytär Eira taas on kirjoittanut perhehelvistä kirjankin.

Parhaimmillaan Molle oli näkemyksellinen, persoonallinen ja alkuvoimainen elokuvissaan, varsinkin Timo K. Mukan kirjoista tekemissään elokuvissa ja vielä Tuntemattomassakin. 

Sitten ote herpaantui ja kaksi viimeistä kokopitkää olivat pahoja floppeja. Tosin silloin 90-luvun alussa kotimainen elokuva oli pahimmassa aallonpohjassa muutenkin. Ja kuten aina käy vastoinkäymisten aikaan, Mollea pilkattiin tylysti kritiikeissä ja tyhjistä elokuvateattereista.

Mollbergista on tehty aiemmin kirjoja, mutta lukemistani tämä on kyllä paras. Mollbergia ei kuvata vain ihmishirviönä vaan mukana on jopa hauskoja hetkiä ja muistoja. Niitähän jokaisen elämässä toivottavasti on. 

Itse elokuvatkin saavat arvoisensa käsittelyn haastattelujen ja todella laajan viiteaineiston kautta. Tätä kirjaa ei ole kirjoitettu hutaisten.

Kommentit

Suositut tekstit