Kirja-arvio: Aarnio - Jari Aarnion vankilapäiväkirja: Suomen uskomattomin rikostarina

 

Ex-huumepoliisipäällikkö Jari Aarniosta on kirjoitettu useampi kirja tv-sarjojen ja lukemattomien lehtijuttujen lisäksi. 

Mika Lahtosen ja Miia Jussinniemen koostama Jari Aarnion Vankilapäiväkirja perustuu Jari Aarnion omaan vankilapäiväkirjaan ja siten tuo kirjoitetuista kirjoista parhaiten Jari Aarnion oman näkökannan asioihin, koska tekstiä ei ole sensuroitu etukäteen.

Vankilapäiväkirja ei tarjoa välttämättä mitään uutta mullistavaa tietoa. Onko se enää edes Aarnion tapauksessa mahdollistakaan, mutta kylläkin hyvän ikkunan vankilan arkeen. 

Varsinkin kun istujana sattuu olemaan entinen poliisi, niin Aarnio istui enemmän tai vähemmän eristyksessä suuresta vankimassasta jo oman turvallisuutensa takia. Entinen poliisi on yhä poliisi vankilassakin.

Paljon Aarnio uhraa ajatuksiaan vankilaviranomaisten mielivallalle. Aarnio ei ollut suosikki ja hän kertoo lukuisista lähes simputuksenomaisista tapauksista mitä hänen eteensä heitettiin. Osa niistä suorastaan lainvastaisia. Varsinkin Sörkan vankila on Aarnion hampaissa. 

Aarnio esimerkiksi sai antaa haastatteluja tietyssä vaiheessai vain "valtamedialle". Ehkäpä siksi, että valtamedia kirjoitti niin kuin syyttäjä, poliisi ja vankila halusi eli mitään kyseenalaistamatta. 

Aarnion niskaan heitettyjen syytteiden määrä on jälkikäteen uskomaton. Jossain vaiheessa häntä epäiltiin jopa velallisen epärehellisyydestä, vaikka istui jo vankilassa. On vaikea edes sanoa, kuinka paljon mitkään Aarnion syytteet ovat perustuneet todellisuuteen.

Yhtä lailla Aarnio oli median, KRP.n ja syyttäjälaitoksen mielivallan alla. Aarnio itse kokee että hän oli etenkin Helsingin Sanomien ja KRP:n yhteisen ajojahdin uhri. 

Ja kyllä näiden toiminta vähintään moraalisesti oli arveluttavaa. Helsingin Sanomille vuodettiin härskisti tietoja ja Aarniosta luotiin kuva syyllisenä kaikkeen, ennen kuin oikeudenkäynti oli edes alkanut. Ja KRP puolestaan hieroo jenkkityyliin kauppoja ammattirikollisten kanssa, että saataisiin Aarnio kuseen.

Kirjan "herkkupaloja" on kuvaukset istumisesta sarjakuristaja Michael Penttilän ja 8-vuotiaan Erika tyttärensä surmasta tuomittun Touko Tarkin kanssa. Tarkin kanssa Aarnio kuvailee tulevansa suorastaan kiusallisen hyvin toimeen. Nämä esimerkiksi remontoivat oman pikkuosastonsa yhdessä vankilassa. Penttilän kanssa taas muut vangit kieltäytyvät menemästä saunaan, kun tämä kikkaili omiaan. No, ehkä itsekin kieltäytyisin. 

Joitakin koomisiakin kohtia löytyy. Aarniota esimerkiksi pyydettiin Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmaan kuten myös Olet mitä syöt-ohjelmaan. Olihan Aarnio tietenkin yhdessä vaiheessa Suomen puhutuin henkilö, mutta silti.

Kommentit

  1. Paljos sait mainoksesta? Hehe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En valitettavasti yhtään. Aniharvoin edes ilmaisia kirjoja. Yleensä lainaan arvioimani kirjat kirjastosta.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit