Katsottua: Sisäilmaa: Vihdoinkin onnistunut kuvaus yhteiskuntamme tilanteesta

Ylen Sisäilmaa-minisarja työvoimatoimiston rikkinäisistä työntekijöistä ja asiakkaista on virkistävä tuulahdus suomalaiseen tv-draamaan tai komediaan. Molempia aineksia kun sarjasta löytyy. 

Sarja alkaa siitä, kun työvoimatoimiston työntekijä hyppää alas työvoimatoimiston katolta ja jää kummittelemaan omanatuntona muiden riesaksi. Pomo kun ei edes yrittänyt kuunnella työntekijänsä ahdinkoa. Ajoittain tämä kummitusskenario tosin ajaa sarjassa yli ja syö sen uskottavuutta, vähällä ettei koko loppua. 

Sisäilmaa herättää katsojissa erilaisia tunteita. Osa ei voi sietää sarjaa ja osaa taas pitää kovasti. Itse kuulun jälkimmäisiin. Keskustelua sarja on herättänyt.

Sarja toimii ykköslinjan näyttelijöiden varassa. Elina Knihtilä täysin loppuunpalaneena työvoimatoimiston johtaja Annelina on mainio ja Hannu-Pekka Björkman hysteerisenä home- ja allergiahysteerikkona on kuin kaikkien toimistojen oppikirjasta, joka pakottaa jopa tupakoivan kollegansa pitämään hengityssuojainta, ettei myrkky tupakasta leviä.

Knihtilän palopuhe yhteiskunta-Annelina Arto Nybergin ohjelmassa on monologina parasta aikoihin. Niin kovasti toivoisin, että virkamiehet korottaisivat äänensä, elleivät jopa huutaisi köyhien puolesta julkisuudessa, mutta eihän näin tapahdu. He ovat saman järjestelmän osasia.

Kaikilta työntekijöiltä ovat kauan sitten hävinneet jo luulot, että asiakkaita voisi oikeasti auttaa. Kilpaa juostaan kellon kanssa ja osa asiakkaistakin on kelmejä. Kyllä siinä utopiat haihtuvat, eikä kukaan edes oleta asiakkaiden työllistyvän oikeisin töihin kurssitusten sijaan. 

Vaikka sarjaa vaivaa ajoittainen epäuskottavuus kaltaiselleni tosikolle, se on onnistunut kuvaamaan tämän päivän yhteiskuntaa traagisesti, mutta myös koomisesti. Siksi se ei ole ahdistava, millaiseksi yhteiskunnallisia vääryyksiä kuvaavat sarjat ja elokuvat yleensä muodostuvat. 

Niin ja niistä epäuskottavuuksista. Nykyisinhän työvoimatoimistoon ei enää pääse ilman ajanvarausta, joten ei siellä mitään jonoja ole. Kaikki asiakkaat eivät myöskään ole yhteistyöhaluttomia. Itse olen suorastaan pyytänyt päästä käymään työvoimatoimistossa, mutta ei ole sinne haluttu käymään. 

Sarja herättää helposti tunteita, aika monella on kokemusta työvoimatoimistosta asiakkaana ja kommentoihan työvoimatoimisto jopa itsekin sarjaa.

Kommentit

  1. Loistava juttu, huippunäyttelijät, rohkea ja ajankohtainen. Minua se ikävä kyllä ahdisti kovastikin, mutta ehkä se oli tarpeen.
    Kummittelu olisi saanut jäädä pois, se oli ihan turhaa.

    VastaaPoista
  2. Loppu meni sen verran utopistiseksi, että melkein pilasi sarjan.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista, täytyypä tutustua sarjaan. Löysin kirjoituksesi aiheesta, kun etsin tietoa aiheesta sisäilma ja kuntotutkimukset rakennuksiin. Tärkeä aihe kaikin puolin ja hyvä tarkistaa ennen asuntokauppojen tekemistä. Meillä olisi kuntotutkimukselle tarvetta täällä Tampereen suunnalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit