Voisiko mediamoguli vielä käynnistää sodan?

Yleareenalta katselin tässä yksi päivä mielenkiintoisen dokumenttisarjan William Randolph Hearstista. Häntä voitaneen pitää maailman ensimmäisenä mediamogulina ja keltaisen lehdistön luojana. Tutumpi hän on ehkä tänä päivänä Citizen Kanen esikuvana. 

Hearst oli ristiriitainen hahmo. Omalla tavallaan edistyksellinen, mutta taasen sitten julma ja kova niin kuin menestyneet miljonäärit usein olevat. Hänen kampanjansa lehdissään sanotaan johtaneen Usan ja Espanjan sotaan aivan 1800-luvun lopulla.

Mediamoguleiden valta on ollut mediamurroksen jälkeen hiipumaan päin, mutta medialla on yhä merkityksensä ns. "oikean tiedon" lähteenä. Median valta on harvemmin vain enää yhden miehen tai naisen takana kuten Hearstilla parhaimmillaan oli Usassa.

Mutta jos ajattelemme vaikka Suomen Nato-prosessia niin media rummutti Natoa aivan täysillä ilman mitään kritiikkiä. Ja iltapäivälehdet tulvivat sotaa päivästä toiseen yhä edelleen ja ennen kaikkea uhkakuvia.

Länsimaiset mediat sentään pystyvät teoriassa tarjoamaan puolueetonta tietoa toisin kuin vaikkapa itänaapurissa. Kaiken tiedon kontrolloiminen on nykyään aika mahdotonta. Ainakaan niille ihmisille, jotka haluavat tietää enemmän. Tosin Kiina taitaa todistaa tämänkin väitteeni vääräksi. 

Nyt kun puhutaan uudesta maailmanjärjestyksestä. Siitähän ovat puhuneet sekä Putin että länsipoliitikot, niin vapaa tiedonvälitys on lännen valtti että myös uhka, koska se tuottaa väkisin hajanaisuutta mielipiteissä, jos ideaalina pidetään sitä, että kaikki ajattelisivat suhtkoht samalla lailla.  

Poliitikot kyllä jäävät ennemmin tai myöhemmin kiinni aina valehtelusta, vaikkakaan ei heti. Mitään massiivista valheellista maailmankuvaa ei tiedostaville ihmisille synny.  Toivon.

Jo aikanaan Neuvostoliiton romahtamiseen yksi iso syy oli se, että mitään totuutta edes sen harmaimmassa muodossa ei kerrottu. Mutta lännessäkin mielipiteitä muokataan armotta toistamalla samaa sanomaa ja jättämällä sen toisen puolen kertomatta.Se ei kuitenkaan lamauta yhteiskuntaa paikalleen niin kuin Neuvostoliitossa kävi.

Kommentit

Suositut tekstit