Harry Potter-kirjailija J.K. Rowling on aikamme uhri

Olen iseasti miettinyt kirjoittaa Harry Potter-kirjan äidistä J.K. Rowlingista. Tämä Suomen Kuvalehden artikkeli avasi hänen nykytilannettaan yllättävän kiihkottomasti ja puolueettomasti. 

Tarkoitan sitä, että Rowlingia ei vain sätitty transfobiseksi hirviöksi, mikä nykyään on pahempaa kuin natsiksi tai putinistiksi haukkuminen. Itseäni on haukuttu varmaan kaikiksi noista sekä myös kommariksi.

Tunnustettakoon, että minun mielestäni Rowling ei edes ole mikään transfoobikko. Jotkut hänen tviittinsä saattavat olla provosoivia, mutta monet meistä provosoituvat kun provosoidaan. En edes muista mistä hänen transfoobikon maineensa sai alkunsa. Tuskin moni muukaan.

Hän on myös malliesimerkki siitä, että ihmiset kadottavat taideteoksen ja niiden tekijän eron. Harry Potter on paska, koska Rowling on paska. Monet eivät edes tiedä miksi, tuskin ainakaan nuorimmat Potter-fanit. 

Ja sitten luetaan suurennuslasin kanssa kaikki Potter-kirjat, onko niissä jotain vähemmistöjä syrjivää tekstiä. Ja löytyyhän sitä kuin etsimällä etsitään kuin paraskin natsien inkvisitio ennen kirjarovioita. Kysehän on taikamaailmasta. En tiedä, sillä en ole koskaan lukenut ensimmäistäkään Potteria. 

Taiteilijoiden myös oletetaan nykyään jakavan iloista sateenkaari- ja punaviherajattelun sanomaa, jokaisen, itsekin törmäsin kerran tällaiseen vaatimukseen. 

Sanottiin, että mikä taiteilija sinä luulet olevasi, kun noin ajattelet ja et vihaa Israelia. Tahtoo sanoa kovanlinjan punaviherajattelua. Tämä on sitä turvattua tilaa kai, tunsin oloni turvattomaksi. Tosin kun olen ollut kaikkea valtavirta-ajattelua vastaan aina, niin turvallista tilaa minulla ei ole koskaan ollutkaan.

Jos taiteilija on jotain muuta kuin punaviheraatelistoa ja on riittävän kuuluisa, hänelle käy kuin Rowlingille. Kaikeksi onneksi hän ei ole alistunut, kuten kustantajansa. 

Kaikki kustantajat ovat alistuneet. Heillähän on punaviher- kautta sateenkaari-esilukijat, ettei kukaan vaan loukkaannu ja seulan läpi mene "vääränlaisen" ihmisen kirjoja julkisuuteen.

Kommentit

Suositut tekstit