maanantai 27. heinäkuuta 2009

Kuvakertomus: UKK:n perässähiihtäjänä


Nyt se on sitten tehty, mitä jokaisen Urho Kekkosen ystävän ja haikailijan tulee tehdä. Käydä Tamminiemessä. Ja kohta tulee kiirekin, sillä Tamminiemi menee remonttiin syyskuussa.

Jos rehellinen olen (onneksi useimmiten) olen käynyt Tamminiemessä joskus ala-astelaisena. Meidät vietiin sinne kai ihastelemaan suuren johtajan muistoa, vaikka minun lukuunottamatta lapset eivät olleet kovinkaan kiinnostuneita.

Remonttia talo kaipaakin, sillä rappaukset tulevat paikoitellen alas. Arto Nyberg muuten kiersi samaan aikaan kiertelemässä taloa. Olisiko ollut ideoimassa ohjelmaa?

Paikoitellen atmosfääri Tamminiemessä oli hellyttävä. Löytyipä näyttelystä keskustanuorten kirjekin Kekkoselle. Siinä Matti Vanhanen ilmoitti keräilleensä roskia muiden keskustanuorten kanssa UKK:n lenkkipolun varrelta merkkipäivän kunniaksi. Kirjailija Leena Lehtolainenkaan ei varmaan muistele UKK:n ylistysrunoaan kaiholla, joka oli julkaistu paikallislehdessä 70-luvun puolivälissä.

No, mutta se oli pelin henki silloin ja UKK oli miesten mies. Vaikka Kekkosta itsevaltiaaksi on syytetty, ainakaan hänen asuntonsa ei ollut pröystäilevä:

Museon opas oli valloittava tyyppi. Harvoin ihmiset puhuvat enää niin kunnioittavasti kuolleesta, kuten tämä opas teki.

Mutta Tamminiemi on enemmän kuin UKK:n museo. Se erään aikakauden muistomerkki.


Hienot ovat maisemat Tamminiemessä.Pihamaan valkoposkihanhet muistuttavat kaiken jatkuvuudesta.Tässä on se pyhin. UKK:n työhuone. Nämä seinät kun osaisivat puhua. Vallan melkein tuntee vielä.Tässä on UKK:n oma baari. UKK itse tunnettiin hyvästä viinapäästä.UKK ja Sylvi Kekkonen. Aikalaisekseen UKK arvosti vaimoaan paljon.Tamminiemen sauna. Tänne moni halusi, mutta ei päässyt.UKK:n oma saunatuoli. Tähän ei ollut muilla saunaseuralaisilla lupaa istahtaa.Jylhät ovat maisemat ruokasalista, jota kuulemma käytettiin harvoin.Tämä on UKK:n makuuhuoneesta. Työpöytä täälläkin.Lastenlasten kuvia sitä löytyy UKK:kin residenssistä.Sylvin makuuhuone. Koruton, mutta ei Sylviäkään juorulehtien päiväperhona tunnettu.Viimeinen kuva vielä Tamminiemestä ulkopuolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti