Erinäisiä huomioita



Oletteko huomanneet, kuinka jokaisella maan mahtavalla on oma ratkaisunsa energiapulaan tulevaisuudessa. Nyt sellaisen esitti Jorma Ollila, jonka mukaan risut ja kävytkin olisi saatava energianpolttoon.

Harmi
vaan, että jokaisen risun ja kävyn taitaa viedä metsäteollisuus
tarpeisiinsa, kun halpaa puuta Venäjältä ei virtaa enää entisaikojen
malliin.


Roskien polttajaintoilijoita löytyy mahtavien ulkopuoleltakin, mutta siellä ne Ämmässuolla lokkien riemuna lepäävät. Siksi, kun kukaan ei halua jätteenpolttolaitosta nurkilleen. Edes jotkin asiat ovat tavisten mielestä siis epäilyttävämpiä kuin asunnottomien asuntolat. Helsinkiläisen kokoomusvaltuutetun mielestä tosin löytyy vielä spurguja, jotka tupakoineen sänkyynsä paloivat.

Eniten myötätuulessa risujen sijaan taitaa olla ydinvoima. Jokin aika sitten tuli dokumentti ydinvoiman uudesta noususta. Ydinvoiman lobbarin mielestä ydinvoimasta ei ole mitään haittaa ympäristölle. Mitä nyt ydinvoimalan purkaminen kestää 200 vuotta ja yhtään ydinjätteen lopullista sijoituspaikkaa ei ole vielä löydetty. Mitä siitä, että 200 000 vuotta menee, ennen kuin kaikki ydinjäte on vaaratonta. Sehän on sitten joskus.

Surullisinta on, ettei kukaan ole keksinyt ydinvoimaa korvaavaa suuren mittaluokan energiantuotantoa sen jälkeen kun öjy ja maakaasu sekä kivihiili loppuvat. Viimeistenkin suojeltujen koskien vokotteleminen vesivoimaan tuntuu lähinnä pään pistämiseltä pensaaseen.

Ja oletteko huomanneet, kuinka "taatot" saa lehdissä palstatilaa. Paavo Lipponen kertoo, ettei puheenjohtaja saisi olla vanha, itse oli yli kuusikymmentä puheenjohtajana ollessaan ja Niinistö ojentaa hallitusta maailmantalouden kriisin huomiotta jättämisestä, vaikka oman puolueen mies on valtiovarainministeri. Ja Niinistö on vieläpä oikeassa. Valtavia kauppakeskuskolosseja rakennetaan joka niemeen ja notkoon. Mistä asiakkaat? Ja ennenkaikkea missä vaiheessa ostovoima loppuu? Ainakaan eläkeläiset ja muut etuuksilla elävät eivät noita kauppakeskuksia elätä. No, onneksi niistä voidaan muuntaa kai vanhainkoteja, niille kun olisi tulevaisuudessa tilaustakin.

Ympäristöstä puheen ollen. Pahimman luokan ympäristörikos pujahti jälleen postiluukusta sisään. Kahden eri firman puhelinluettelon julkaisu tuntuu järjettömältä aikana, jolloin puhelinluetteloita ei juuri kukaan lue.

Isänmaallisuudesta: viikonlopun Hesarista luin, että varusmiesten asut tulevat belgialaisen yrityksen alihankkijalta Bangladeshistä. Miten kansalaisia voi vaatia ostamaan kotimaista, jos sitä ei tee edes puolustusvoimat. Yhtä järjetöntä touhua on pyykkien rahtaaminen Viroon pestäväksi. Ei kuntienkaan tarvitse aina sitä halvinta tarjousta ottaa vastaan.

Viime lauantaina vietettiin kansainvälistä lehdistön vapauden päivää. Maailmalla kuulemma blogin pitäjiäkin pidätetään ja suljetaan vankilaan. Suomen ongelmana taitaa taas olla, että vaikka kuinka huutaa, kukaan ei kuuntele. Ainakaan bloggaajia, ellei satu olemaan ministeri tai joku muu valmiiksi vaikuttaja.

Televisiosta: Viime viikolla pisti silmään tämä thaivaimoista kertonut MOT-ohjelma. Näkökulmahan on aina se, että kaikki ulkomaalaisen naisen kanssa naimisiin menevät suomalaismiehet ovat naisten alistajia, hakkaajia ja ylipainoisia vanhoja "törkyvaareja". Todella kyllästyttävää, kaipaisin joskus uudenlaista näkökulmaa.

Ehkäpä ne suomalaismiehet edes joskus voivat mennä jopa rakkaudesta ulkomaalaisen kanssa naimisiin. Mutta se olisi kai liian kohahduttavaa otsikoihin päästettäväksi. Jos suomalainen nainen puolestaan menee ulkomaalaisen kanssa naimisiin, niin se on toimittajien mielestä vain suurta rakkautta.

Ja kulttuuria: Viikonloppuna käytiin Pekka Halosen näyttelyssä Ateneumissa. Minullakin heräsi uudestaan innostusta kansallisromantiikaan aikakauteen. Vainolaista vastassa -taulu teki ainakin minuun vaikutuksen livenä. Kris Kristoffersonin keikallekin olen elokuussa menossa.

Ai niin ja nukuin viime yön huonosti. Siitä kai kärkkäyteni tällä kertaa...


Kommentit

Suositut tekstit