Internet killed (or saved) videostar?
Muistatteko sen biisin Video killed radiostar? Nyt on videotähdenkin loppu luvassa. Hesarin uutisessa uumoiltiin musiikkikanavien loppua ja niiden siirtymistä pikkuhiljaa nettiin. Syynä ystävämme internet. Tarkemmin sanottuna Youtube. Ihmiset yksinkertaisesti lataavat videot mielummin netistä, kun katsovat musiikkivideoita netistä. Eikä ihme, youtubesta saat ne videot, mitkä haluat nähdä. Siellähän ne kaikki ovat, laillisesti tai useimmiten laittomasti vietynä.
Mutta musiikkikanavat voisivat mennä itseensä. Varsinkin MTV:sta videoita saa suorastaan etsiä tai ne ovat niin huonoja, ettei niitä viitsi katsoa. Kohderyhmä on kadoksissa tai se on 30-vuotiaalle väärä. Sen sijaan siellä pyörii huonoja reality-ohjelmia uusinnan uusintana. Jackass ja Beavis and Butthead olivat alkuaikoinaan uutta, mutta ei niitäkään jaksa loputtomiin katsoa. En tosin ole katsonut MTV:tä aikoihin, joten en tiedä, mitä sieltä edes tulee enää.
Muistan kun 90-luvun alussa pääsin ekaa kertaa taivaskanavien ja MTV:n pariin. Silloin oli toista. Laadukkaita videoita tuli paljon, ikimuistoisiakin kuten Nirvanan useat videot. Tosin oli laadukkaita bändejäkin, eikä levy-yhtiöiden tuotteita. Ja perusrockia jopa soitettiin. Rapkin omasi ajatusta, eikä hiphop-patsastelua kultaketjuissa. Iso uutinen oli, kun nykyinen demaripoliitikkomme Maria Guzenina näkyi ekaa kertaa eetteerissä koko Euroopalle. No, aika kultaa muistoja, mutta silti. Voice-tv:ltä tulee sentään katsottavaa ohjelmaa siinä määrin, että sitä voi pitää taustamusiikkina. .
Musiikkikanavien ongelma on, että ne luulevat kaikkien katsojien olevan nuoria. Kyllä vanhemmatkin katsoisivat ilmaiseksi näkyviä musiikkikanavia, mikäli niiltä tulisi jotain muutakin kuin "nuorten" bändejä.
Musiikkivideo taiteenlajina junnaa pahasti paikallaan. Tuntuu, että sielläkin, kuten tämän hetken uudessa musiikissakin on ideat käytetty. Tai saman kaavan luullaan olevan se myyvin. Kun näkee esim. Nirvanan Heart shaped box-videon, näkee, että ilmaisua on mietitty. En tiedä, mihin levy-yhtiöt tätä nykyä satsaavat, mutta video se ei ole. Ei radiosoitto, puhumattakaan albumi. Olisiko tekokohu uudesta ilmiöstä ja hömppäjulkisuus? Vaikea kuvitella, että joku bändi nousisi tätä nykyä ilmiöksi ainakaan vallankumouksellisen videon avulla, kuten Michael Jackson. Musiikkivideo on rapistunut Jacksonin tahdissa.
PS. Voiko muuten olla kauempana siitä alkuperäisestä Vanhan valtauksesta kun nämä uusiovaltaajat tämän viikon alussa. Ne olivat hommanneet sinne järjestysmiehen, ettei rettelöidä. Ja jopa siivonneet Vanhan ylioppilastalon lähtiessään. Varsinaista opiskelijaradikalismia 60-luvun malliin. Eki Tuomioja on yhä kapinallisempi kuin yksikään nykypartaradikaali, kun on oppositiossa jopa omassa puoluessaan. Ja ikävä kyllä ajatuksiltaankin vallankumouksellisemmalta.
Töissäkin olen tällä viikolla joutunut sähköpostihäiriköinnin kohteeksi. Sinänsä ihme, ettei ole tapahtunut aiemmin, kun sentään ison joukon kanssa ihmisiä olen tekemisissä, julkisessa palvelussa töissä ja kaikkia on mahdotonta koskaan miellyttää. En ole myöskään nukkunut kunnolla koko viikkoon. Jos helvetti on olemassa, yksi sen muodoista täytyy olla unihäiriöt.
Mutta hei, Mikki Hiirikin on täyttänyt 80 vuotta. Mikillä ei ole asiantuntijoiden mukaan vain Suomessa suurta kannattajakuntaa. Ei ihme, se on nokkela ja hyväntuulinen. Aku Ankka taas ärtyisä ainainen epäonnistuja. Kuka siis ei Akuun pystyisi samaistumaan?
Kommentit
Lähetä kommentti