torstai 18. syyskuuta 2014

Alastomat naiset naisten vapauttajina

Kuva: Lady Gagan Facebook-sivut
Osa kauhistuu alastomien naisten kuvista, vaikka ovat siistejä kuvia. Veikkaan, että osa noista kauhistujista saattaa olla naisia, jotka julkaisevat itsestään alastonkuvia netissä niillä lukuisilla sivustoilla, joita tätä tarkoitusta varten on netissä. Toki kasvottomana.

Joku saattaa jopa filmata miesystävänsä kanssa kotiseksivideota, josta sitten myöhemmin eron jälkeen syntyy ongelma, kun katkera ex-rakas lataa videon nettiin. Itse en moiseen kostopuuhaan ryhtyisi, en pidä itseäni niin atleettirakastajana, että työn jälkeä ilkeäisi julkisesti muille esitellä.

Mutta tämän johdannon pointti oli, että ihmiset paheksuvat alastomuutta, mutta kotonaan puuhailevat hyvinkin riettaita juttuja. Kaksinaismoralismi on ikuinen ystävämme.

Sellainen muutos media-alastomuuteen on tullut, että nuoret naistähtöset eivät arastele esitellä kroppaansa. 1970-luvun hyvinkin rohkeasta alastomuudesta mediassa on siirrytty konservatiiviseen aikakauteen, joka ei täysin ole vieläkään loppu, vaikka seksistä toki kirjoitetaan tolkuttomasti. Mutta lähes kaikki rohkeat kuvat mediassa ovat sosiaalisesta mediasta tähtösten omilta sivuilta napattua teemalla Nyt vilahti tai Paljastuuko jo liikaa.

Esimerkkinä tähtösistä ovat Lady Gaga ja Miley Curys. Monia muitakin on, kotimaisiakin, hyvinkin siveitä tyttöjä muuten, mutta sosiaalisessa mediassa kamera näpsyy eri tavalla. Ja mitä sitä välttämättä piilottelemaankaan, jos on mitä näyttää. Naisen vartalo on luojan kaunein luomus eri muodoissaan.

Yleensä vartaloaan paljastelevia naisia syytetään tyttörukiksi, jotka ovat jääneet ilman vaille huomiota ja rakkautta, ja siksi esittelevät itseään. En oikein usko, että Lady Gagan kaltainen ilmiö olisi täysin muiden johdateltavissa tai kaipaisi tuntemattoman hottis-kommentteja tunteakseen itsensä tärkeäksi.

Mitä rohkeita kuvia itsestään nettiin latailevat julkkisnaiset hakevat? Huomiota tietenkin, kyllä. Jos 100 000 ihmistä tykkää rohkeasta kuvastasi, niin täytyyhän sen hivellä itsetuntoa. En usko, että se on kuitenkaan ainoa syy. Saavathan nämä naiset imartelua osakseen päivässä enemmän muutenkin kuin keskivertonainen koko elämänään.

Uskoisin, että nyt kaikkien näiden vuosituhansien jälkeen sosiaalisen median kautta naiset saavat oma-aloitteisesti ja omasta tahdostaan esitellä itseään rohkeissa kuvissa. Aiemmin kuvat kuvattiin miehille ja miesten toimesta. Pääsääntöisesti nyt ainakin. Jonkinlaista feminismiä on tämä mielestäni tämä nykyinen meno.

Onhan se jokin feministiryhmäkin, joka iskee rinnat paljaana eri puolilla maailmaa niin paavin kuin muiden patriarkkojen kimppuun. Ja huomio taattu, sillä alaston nainen noteerataan mediassa aina.

Itse itseään kuvaavaa naista ei voi oikein väittää pelkäksi esineeksi miesten himokkaiden halujen ja varsinkin katseiden tyydyttäjäksi. Hänellähän on kaikki avaimet käsissään, ellei hän lisää kuvia pelkästään muiden miellyttämiseksi. Huomion haku on mielestäni asia erikseen.

En kuitenkaan välttämättä tavallisena tyttönä lisäilisi itsestäni rohkeita kuvia huolettomasti nettiin. Vanhat normit ja moraalisäännöt koskevat tavallisia tyttöjä edelleen, jos ei enää julkkisnaisia. Tavallinen vähäpukeinen nainen nettikuvissa on nopeasti leimattu huoraksi ja kaikeksi muuksi mahdolliseksi. Eli ei se maailma täysin ole muuttunut, ehkä siksi lehdissä olevia vähäpukeisten naistenkin kuvia yhä paheksutaan.

Ai niin, tässä muuten runoni Lady Gagasta.

2 kommenttia:

  1. Voisikohan olla, että kohukuvat on laskettu tarkoituksella julkisuuteen, jotta julkkis saa palstatilaa. Vaikea uskoa, että etenkin Suomessa alastomuutta paheksuttaisiin, käymmehän yhdessä saunassakin ilman, että siinä on mitään seksuaalista. Ja esim. telkkarissa, leffoissa ja teatterissa suomalaisnäyttelijät ovat olleet reilusti kelteisillään koko kansan edessä eikä niistä ole juuri kohuja noussut.

    VastaaPoista
  2. Totta tietysti tuokin. Kyllä sitä alastomuutta paheksutaan, valitettavasti. Vaikka alastomuuden ei tarvitse tietenkään olla itseisarvo aina.

    VastaaPoista