torstai 3. joulukuuta 2020

Katsottua: Jäätävä Polte: Aika ei ole pelastanut kökköä kylmän sodan elokuvaa


Renny Harlinin esikoispitkäelokuva Jäätävä polte on saanut runsaasti mainetta, eikä sen takia, että se olisi hyvä elokuva. Se on parhaimmillaankin keskinkertainen ja monin paikoin huono. Itse näin sen nyt vasta ensimmäistä kertaa televisiosta.

No mainetta on tullut sen takia, että suomettumisen ruuhkavuosina elokuva meinattiin kieltää kokonaan Neuvostoliiton pelossa. Syynä sen aihe, jossa amerikkalaispojat joutuvat Neuvostoliiton vankileirihelvettiin ja sotilaiden takaa-ajamaksi saatuaan Suomen lomallaan humalapäissään päähänsä käväistä itänaapurin puolella. 

Itse elokuva on kökkö heti käsikirjoituksesta lähtien, joka on suorastaan lapsellinen. Käsikirjoitus olikin hutaistu kasaan muutamassa viikossa. Aikanaan Suomen kallein elokuva näyttää silti halvalla tehdyltä. 

Renny on saanut elokuvaan amerikkalaisen elokuvan otetta, mutta jotta se näyttäisi uskottavalta, olisi rahaa pitänyt olla käytettävissä enemmän actionkohtauksiin. Onneksi Renny saikin tähän myöhemmin mahdollisuuden valloitettuaan Amerikan, mikä varmaan tämänkin elokuvan tarkoituksena jo oli. 

Mitään Venäjän tuntua en löytänyt elokuvasta. Supisuomalaisen näköiset talot ja ladot räjähtelevät sen minkä ehtivät. Venäjän aksentti on venäläisiä näyttelevillä suomalaisilla yhtä kökköjä kuin itse Hollywoodissa. 

Sarjan pääkolmikko tekee sen minkä pystyy. Kukaan heistä ei ole Hollywoodin ykkössarjaa. Päätähti Mike Norris lienee tunnetuin siitä, että on Chuck Norrisin poika. Naishahmot ovat kliseisistä kliseisempiä ja värittömiä. Sari Havas muuten on yhdessä kohtauksessa nuorena tyttönä venäläisupseerin sylissä istuskelemassa.

Parhaimmillaan elokuva on kohtauksissa vankileirillä. Kohtaukset ovat osittain visuaalisesti näyttäviä ja kohtauksiin saadaan jopa syvyyttä hiukan. Ihmisshakki kuolema panoksena on sinänsä oivaltava idea. 

Elokuva haukuttiin aikanaan vuonna 1986 pystyyn ja ei sitä ole aika parantanut. Se on niin vahvasti kylmän sodan lapsi, että ehkä ajankuvana sen pystyy katsomaan.

1 kommentti:

  1. Elokuva on neuvostovastainen ja antikommunistinen, mutta muuta hyvää siinä ei sitten olekaan.

    VastaaPoista