Väinö Linnan syntymästä 100 vuotta - mitä Linna merkitsee minulle?

Kirjailija Väinö Linnan syntymästä on sata vuotta. Harvassa ovat ne kirjailijat, joiden tuotanto on vaikuttanut ihmisten jokapäiväiseen elämään. Linna on sellainen varsinkin Tuntemattoman sotilaan osalta, josta on tullut osa arkipäivän kulttuuria. 

Linna on niitä harvoja kirjailijoita, jotka ovat myös minuun vaikuttaneet syvästi. Tuntemattoman sotilaan ja Täällä Pohjantähden alla-trilogian luin jo noin 10-vuotiaana. Niiden maailma imaisi täysin mukaansa. Linna on maailmankirjallisuuden klassikko, ei pelkästään Suomen kirjallisuuden. 

Se on kyllä myönnettävä, että Mustaa rakkautta ja Päämäärää en jaksanut lukea loppuun. Niissä Linna ei ollut löytänyt vielä omaa ääntään. Se harmittaa, että Linnan Messias -kirjasta ei ole säilynyt edes vedoksia. 

Linna ei ollut rakkauskirjailija, mutta hänen taitonsa saattaa yhteiskunnan ja historian kuvaaminen eläväksi luettavaksi oli aivan poikkeuksellinen. Henkilöhahmot olivat hänen kynäilemänään tavattoman eläviä ja ne pystyi kuvittelemaan mielessään. 

Linnalle ei tule koskaan käymään niin kuin yhtä suositulle Kalle Päätalolle, joka ei taida olla luettu kirjailija enää 50 vuoden päästä puhumattakaan lukuisista muista kirjailijoista. Linnaa lukevat sivistyneet ja historiasta kiinnostuneet ihmiset tulevaisuudessakin. 

Onko Linna vaikuttanut omiin teksteihini? Nuorena poikana yritin suorastaan imitoida hänen kirjoitustyyliään, mutta eihän siitä mitään tullut. Eikä kenenkään imitoinen ole järkevää ellei sitten halua pastissia tehdä.

Kommentit

  1. Minua häiritsee, että etenkin Tuntemattoman sotilaan tapahtumia ja sen hahmoja on alettu pitää eksaktina historiankirjoituksena. Ja kirjan sanomahan on ymmärretty ja ymmärretään monissa piireissä aivan väärin. Sama koskee osittain myös Pohjantähti-trilogiaa. Nämä eivät tietenkään vähennä kirjailijan ja kirjojen ansioita itsessään.

    VastaaPoista
  2. Linnasta on tosiaan tullut historiankirjoituksen totuus, vaikka se on tietenkin Linnan näkemys historiankulusta. Väinö Linnan sanoma oli suorastaan tolstoilaisen sodanvastainen, mutta jotkut pitävät Tuntemantonta jonkinlaisena sotaraamattuna.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit