Kirja-arvostelu: Helvi Juvonen - Aukea ei metsään koskaan ovi: Nälkärunoilijan runoissa näkyy marmorinen puhtaus

 

Vuonna 1959 kuollut runoilija Helvi Juvonen oli jo vaipunut unholaan, kun 2000-luvulla hänen tuotantonsa julkaistiin uudelleen. Kovin laaja se ei ollut tämän vain 39-vuotiaana kuolleen runoilijan osalta. Viisi runokokoelmaa kuitenkin ja satuja..

Mutta minkälainen tuotanto. Hänen runoissaan on samaa askeettisen marmorista kauneutta kun esikuvansa Uuno Kailaksen runoissa.

Juvosen osalta voidaan todellakin puhua nälkätaiteilijan osasta. Hän kuitenkin syntyi vauraaseen kauppiasperheeseen, mutta hänen isänsä kuoli nuorena. Tuolloin se tarkoitti perheen vaipumista köyhyyteen. Muutto Helsinkiin ei sekään muuttanut hänen asemaansa elämää niukalla toimeentulolla. 

Juvonen asui yhdessä Sirkka Meriluodon eli runoilija Aila Meriluodon sisaren kanssa. Suhde on ollut rakkaussuhde, joskaan tuohon aikaan lesbosuhteessa tuskin pystyi elämään täysin avoimesti. Ilmeisesti kuitenkin rakkautta täynnä oleva suhde.

Sirkka Meriluoto itse kirjoitti, että Juvonen oli yhtä avointa haavaa. Juvonen oli useamman kerran hoidossa mielisairaalassakin. Hän varmaan pitikin hengissä lääkkeiden väärinkäyttäjä Juvosen niin kauan kuin tämä eli. 

Mutta  takaisin tuotantoon. Juvonen kirjoittaa paljon kuolemasta, koska kuolema ilmiselvästi oli hänen elämässään alituiseen läsnä. Hän näkee kuoleman runoissaan vapauttajana. Se on kaunis tapahtuma, joka lopettaa kärsimyksen. Luonto on myös hänen runoissaan läsnä, joka edustaa puhtautta. Kaupunki alakuloa ja likaisuutta.

Juvosen runot ammentavat selkeästi 20- ja 30-lukujen suomalaisten runoilijoiden perinteestä olematta kuitenkaan vanhahtavia kuin osittain. Hän vaikuttikin juuri modernismin kynnyksellä. 

Parhaimmillaan hän on lyhyissä. lähes alastomissa runoissaan. Silmään pistää, että Juvonen ei lähes koskaan kirjoita rakkaudesta, vaikka hänestä kuitenkin huolehti kärsivällisesti ihminen. Ehkä hänellä oli siihen syynsä.

Kommentit

  1. Niin, tuo kokoelman nimi on rivi runosta 'Karhu' - joka on yksi koskettavimmista yksinäisyydestä ja rakkaudettomuudesta kertovista runoista tällä kielellä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti