tiistai 2. marraskuuta 2021

Kirja-arvostelu: Ville Ranta - Kuinka valloitin Ranskan: Taiteilijan sitkeä yritys valloittaa taidemaailma

 

 
Myönnettäköön, että en ole lukenut sarjakuvia sitten lapsuuden. Silloin luin Lucky Lukeja ja Asterixia siinä missä muutkin lapset 80-luvulla. Aku Ankkaa tietysti kanssa. Sarjakuvasta on jäänyt minulle kuva vähän sellaisena lasten lukemistoma, vaikka näinhän ei ole. 

Mutta koska yritän olla ennakkoluuloton ainakin taiteen suhteen, tartuin Ville Rannan Kuinka valloitin Ranskan -sarjakuvateokseen. Se kertoo Rannan Ranskan valloitusyrityksistä. Ilmeisesti Ranska on sarjakuvan mekka. Ranta on tunnettu nykyisin Iltalehden pilapiirtäjänä ja Ranskan valloituskin lopulta onnistui. 

Tarinaan oli helppo samaistua. Olenhan itsekin yrittänyt kirjallista läpimurtoa jo yli 20 vuotta, siinä tuskin koskaan onnistumatta. Joskus haaveilin Pariisiin lähdöstäkin, mutta onneksi ei rohkeus ole riittänyt. Jos en pärjää Helsingissä, miten sitten Pariisissa. 

Pidän Rannan tyylistä piirtää. Se on simppeli, mutta yllättävän tunnepitoinen. Rannan lukemattomat toivonpilkahdukset ja pettymykset käy ilmi ilman tekstiäkin. Hieno idea muuten kuvata kaikki ranskalaiset kukoiksi tai kanoiksi. Heh. Gallian kukko ja snobit.

Taidemaailma on armoton. Se on täynnä portinvartijoita ja epätoivoisia taiteilijoita. jotka odottavat oven ulkopuolella kuin koirat. Oli taiteenlaji mikä tahansa. Tämä ikiaikainen tarina ei muutu koskaan. Siksi Rannan teos puolustaa paikkaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti