Jääkiekkohurmiota vai pelkkää vandalismia?

Minua ei itseäni jääkiekko varsinaisesti kiinnosta. Yllätys, yllätys. Jääkiekko on Suomessa kuin Nato-jäsenyys. Sinun on pakko sitä kannattaa tai et kuulu joukkoon. 

Kaikki jääkiekkoon liittyvät kohut kyllä kiinnostavat. Kun edes valmentajat eivät enää örvellä, pelaajista puhumattakaan, niin örveltäminen on fanien vastuulla. 

Jääkiekkofanit riehuivat varsinkin Helsingin keskustassa ja erityisesti Havis Amanda -patsaan kimpussa. Ilmeisesti Tampereellakin oli otettu osumaa.

En ymmärrä, mikä pakkomielle tämän yhden patsaan (Havis Amanda) tuhoamiseen on. Saavat turistit kohta ihmetellä, kun patsaan ympärillä on suojakupu. Siinä sitten selitellään turisteille, että eikun se on pakko. Aina kun Suomi voittaa urheilukisoissa, niin halutaan tuhota tämä patsas.

On tuo suomalainen hurmio jännä asia, kun se edellyttää riehumista ja tuhoamista. Ei kylläkään tavatonta maailmanlaajuista. Joukkueurheiluun liittyy monesti negatiivisia lieveilmiöitä. 

Tosin jääkiekko on jo lähtökohtaisesti väkivaltainen ja joukkohurmiota edellyttävä laji pelaajilleen. Miksi se ei sitten siirtyisi faneihinkin, kun alkoholi lisätään kuvioihin. Vaikkkakin itse laji on siistiytynyt.

Havis Amandan tuhoaminen on ilmeisesti nuorille miehille jonkinlainen riitti ja miehuuskoe. Siihen vielä sitten lisätään itsensä riisuminen. Vastenmielistä ja junttia. Tällainen kuva nyt sitten maailmalle vain suomalaisten juhlimisesta jää, vaikka valtaosa olisi rauhassa.

Onko joku jääkiekko syy örveltää ja hajottaa paikkoja kerta toisensa jälkeen. Ei ole edes mikään ihme, että Suomi voittaa jääkiekossa. Joka vuosiko sitten riehutaan? En tiedä, muistanko väärin, muttei vuonna -95 tuhottu yhtään mitään.

Kommentit

Suositut tekstit