keskiviikko 31. elokuuta 2022

Kirja-arvostelu: Kenneth Eriksson - Jeanette Björkqvist: Kovat kadut - ammattirikollisten jäljillä

 

Kenneth Eriksson tähdittää nykyisin televisiossa pyörivää Alamaailma tv-sarjaa, vaikka hän Kovat kadut -muistelmien perusteella on jo eläkkeellä. No tietty dramatisointiahan sarjassa paljon onkin. En tosin tiedä, onko hän palannut taas töihin. Senhän hän on tehnyt kerran aikaisemmin, kuten Kovat kadut paljastaa.

Eriksson jo muistuttaa ulkonäöltään televisiosarjojen työlleen elävää kyttää ja sellainen hän muistelmiensa perusteella on. Jopa äärimmäisyyksiin asti. Hän ei juurikaan pitänyt lomaa ja oli suorasanainen. Sekä pomoilleen että alaisilleen. Jokaisen täytyi antaa kaikki, niin kuin hän itse antoi työlleen.

Tuollaisesta omistautumisesta työlle ja diplomaattisuuden puutteesta voi olla montaa mieltä, mutta tulosta Eriksson sai aikaan. Parhaiten hänet muistetaan ihmiskauppaa eli käytännössä prostituutiota koskevista jutuista.

Pitkän linjan toimittaja Björkqvist kirjoittaa elävästi ja Erikssonin suorat haastattelupätkät värittävät lisää tekstiä. Itse jäin ehkä miettimään, miksi Eriksson on kirjoittanut jälkisanat loppuun, kun kaikki siinä kirjoitetut asiat tulivat jo ilmi itse kirjasta.

Eriksson vannoo kenttätyöskentelyn nimiin ja sättii toimistossa viihtyviä tovereitaan. Toisaalta hän myöntää, että maailma on muuttunut ja olevansa jo dinosaurus. Ennen kun todisteita oli vaikeampaa saada, vaadittiin tunnustus. Nykyisin konnat harvemmin tunnustuvat, mutta se ei ole edes tarpeellista, kun on puhelinkuuntelut, DNA-todisteet sun muut.

Eriksson on armoton myös konnille ja kuulustelukuvaukset ovat hauskaakin luettavaa. Ns. tavalliset ihmiset saavat myös osansa,  kieltämättä itsellenikin tuli mieleen, mitä liikkui niiden miesten mielessä, jotka kävivät panemassa lapsen tasolla olevaa ilotyttöä.

Kirjassa avataan myös Erikssonin yksityiselämää. Köyhää lapsuutta ja pojan yllättävä kuolema teini-iässä. Toinen poika taas kärsii kehityshäiriöstä. Joten helppoa ei ole ollut Erikssonilla kotonakaan. 

Kovat kadut on poliisikirjojen kovaa keskikastia, ei ehkä paras, mutta asiansa toimittava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti