Hämmentävä saamelaiskäräjälaki

Eilen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli kuluneeksi vuosi. Oli kyllä taas sellaista tekopyhyyttä että oksat pois. Hyvepisteitä haettiin oikein urakalla.

Somessa ja livenäkin jaetaan Slava Ukrainia ja Ukrainan lippua. Ja tietenkin kaikki muu hurskastelu siihen päälle. Minua pidemmän aikaa seuranneet tietävät, että minä en lähde koskaan lauman mukanan mihinkään juttuun. 

Mutta se siitä, nyt puhutaan saamelaisista. 

En ole saamelaiskäräjälain asiantuntija, mutta on se jotenkin hämmentävä. Lakiehdotushan kaatui jo ennenkuin se edes pääsi eduskunnan istuntoon äänestettäväksi. Enkä tiedä onko huono asia. 

Nykyään kun ihmisen pitäisi saada identifioitua vaikka miksi, niin on hämmentävää, että tuodaan sellaista lakia pöytään, joka luokittelee hyvinkin tarkasti, kuka on saamelainen ja kuka ei. 

Vielä hämmentävämpää on, että ne jotka ajavat identifioitumisvapuaksia, kannattivat myös tätä lakia ja pyytelivät vuolaasti anteeksi, kun se ei mennyt läpi.

Saamelaiset ovat olleet sorrettu vähemmistö aikanaan, mutta en oikein näe heitä enää sellaisina. Saamen kieltä voi opiskella jopa Helsingissä yms. Taatusti romanitkin kokevat heitä enemmän syrjintää ja rasismia Suomessa.

Kommentit

Suositut tekstit