Kirja-arvio: Uuno Kailas - Kirjallisuudesta

 


Uuno Kailaan kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi jo sata vuotta. Yhä hän kiinnostaa kirjallisuudentutkijoita ja tietenkin myös lukijoita. Juha Järvelä on tehnyt kelpo työn toimittaessaan Kailaan kirjallisuusaiheet kirjoitukset kirjaansa Uuno Kailas -kirjallisuudesta

Kirjoitukset ovat pääosin kirja-arvioita, mutta muitakin tekstejä löytyy, kuten kipakoita vastineita Kailaan kirjoja koskeneisiin kritiikkeihin. Kailas oli itse varsin ankara kritiikeissään, mutta hänen oli ilmeisesti vaikeampi ottaa itse kritiikkiä vastaan. Niinkuin kai meidän kaikkien.

Kailaan kirjakritiikit laajenivat helposti laajempaan kirjallisuudenpohdintaan, eikä vain kyseessä olevan kirjan ruodintaan. Ainakin silloin kun lehdessä oli tilaa kirjoittaa, niin Kailashan kirjoitti. Silmiin ehkä iski, että Kailas oli usein myötämielisin omien tuttaviensa ja ystäviensä kirjoille. Pienet olivat piirit tuolloinkin.

Muutoinkaan sadassa vuodessa harva asia on muuttunut. Kailas oli huolissaan jo tuolloin runouden tulevaisuudesta tai kirjallisuuden ylipäätään. Jo tuolloin maailma koettiin kaupalliseksi ja pinnalliseksi, vaikka tämän päivän näkökulmasta se tuskin tuolloin vielä oli.

Kailaan kirjoitukset ovat hieman epätasaisia. Osa on hyvinkin mielenkiintoisia, mutta joissain, varsinkin historiaan kadonneiden kirjailijoiden kohdalla ei niinkään. Monet nimet tulivat minulle yllätyksenä ja Wikipedialle tuli käyttöä. Historia on armoton, se säilyttää jotkin nimet ja toiset kadottaa.

Uuno Kailaasta on jäänyt historiaan kuva synkeänä vain runoihinsa keskittyneenä miehenä. Tämäkin kirja muuttaa tuota mielikuvaa. Kailas oli tavallinen kuolevainen hänkin, joka riipi leipäänsä kasaan kritiikkejä kirjoittaen.

Kommentit

Suositut tekstit