Hyvyys


Yleensä sitä tulee kirjoitettua enemmän tai vähemmän negatiiviseen sävyyn, sillä tässä maailmassahan ja ihmisissähän riittää aina moitittavaa ja korjattavaa. Niin kuin tietenkin itsessäänkin. Nyt ajattelin kirjoittaa kerrankin hyvistä ihmisistä ja hyvyydestä. Kaikesta huolimattahan ihmisen elossa on paljon hyvääkin.

Kilpailuhenkisessä maailmassa hyvyydestä ja hyvistä ihmisistä on tehty hieman hölmöjä ja höynätettävissä olevia. Hyvyys ei ole kuulunut toisaalta ihmisen perushyveisiin varmaan koskaan. Hyvyyttä on silti. Omassa elämässäni on ollut paljon hyviä ihmisiä, jotka ovat uskoneet minuun aina ja jaksaneet kannustaa. Ja mikä tärkeintä, hyväksyneet minut sellaisena kuin olen. Siitä heille suuri kiitos. Myöskin itse olen aina hyväksynyt ihmiset sellaisena kuin he ovat. En nyt ala itsestäni Kristusta tekemään, mutta uskaltaisin itsekin sanoa olevani hyvä ihminen, vaikka olen tietysti monia virheitä omaava sellainen.

Hyvänä ihmisinähän pidetään yleisesti Äiti Teresan kaltaisia pyytettömiä, aivan niin kuin Veikko Hurstiakin, joka tosin löysi hyvyytensä kovan polun kautta. Hyvä ihminen voi olla kuitenkin ihan arkipäivän ihminenkin, eikä hyvyyteen tarvita mitään ihmetekoja tai oman elämänsä kieltämistä jollekin suuremmalle asialle. Minusta ihminen on hyvä silloin kun on rehellinen itselleen. Ja ihminen jos kuka on erehtyväinen, mikä hänelle anteeksi annettakoon.

Omasta elämästäni muistuu erityisesti mieleen yksi tapaus. Olin kirjoittanut lehden yleisöosastolle mielipidekirjoituksen asunnottomista ja asunnottomuudesta. Eräs rouva soitti minulle sen perusteella ja kehui minulla olevan suuri ja lämmin sydän. Vaikka en vapaaehtoistyössä asunnottomien parissa olekaan, silloin tunsin oloni hyväksi ihmiseksi ja että sanoillakin on merkitystä. Työssäni julkishallinnon tiedottajana saan joskus vilpittömiä kiitoksia aivan tavallisilta ihmisiltä ja silloin olo tuntuu aina hyvältä. Aina ei usko, miten itsestään pieneltä tuntuva asia voi olla iso asia jonkun muun elämässä.

Yksi elämän tärkeimmistä asioista olisi muistaa hyvyys. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, hyvyyttä on aivan pienissä asioissa. Ja hyvä voi olla, vaikkei olisi täydellinen.



Kommentit

Suositut tekstit