Kiina-ilmiö


Olen mielenkiinnolla lukenut Hesarin Sami Sillanpään erinomaisia artikkeleita Kiinasta ja Kauko-Idästä. Kiinassa on jotain äärimmäisen kiehtovaa. Samaan aikaan kun se muodollisesti kommunistinen maa, siellä harjoitetaan maailman kapitalistisinta politiikkaa.

Sinänsä Kiinan markkinataloudessa ei ole mitään uutta, sillä Kiina oli historian ensimmäinen markkinatalousmaa, silloin kun Euroopassa harjoitettiin vielä osin keräilijätaloutta. Kiinan tapa rajoittaa internetin käyttöä ynnä muuta vaikutteita länsimaista ei ole myöskään uutta. Kiinahan oli pitkään eristynyt muusta maailmasta ennen kuin se pakotettiin länsimaiden toimesta avautumaan 1800-luvulla. Nythän Kiina ottaa länsimaista haluamiaan vaikutteita ja yrittää sulkea haluamiaan pois. Vieläpä länsimaiden suosiollisella avustuksella. Kuten esimerkiksi tapaus Google. Tosin Kiina tulee epäonnistumaan. Naimisiinhan ei voi mennä vain hyvien puolien kanssa.

Osat Kiinan ja länsimaiden välillä ovat vain radikaalisti muuttuneet. Siinä missä Kiina on hurjasti kasvava talous, niin länsimaat raahaavat perässä. Kiinalla on nyt valttikortit käsissään toisin kuin 1800-luvulla, jolloin Kiina oli jäykkä yhteiskunta, eikä osannut sopeutua Japanin tavoin uuteen maailmaan.

Tekopyhintä on länsimaiden Kiinan ilmiselvän demokratiavajeen kritisointi. Kritiikki on vain sanahelinää, sillä länsimailla ei ole enää mitään todellista keinoa painostaa Kiinaa, mikä käy ilmi Suomenkin valtiovallan kommenteista, jotka ovat varautuneen kohteliaita. Kiilaa länsimaiden ja Kiinan väliin on työntämässä myös uudestaan Kiinaa lähentyvä Venäjä, joiden suhde on kautta historian ollut aiemmin varsin viileä.

Aasian ensimmäinen taloustiikeri Japani on myös jäämässä auttamattomasti pimentoon, varsinkaan kun ei suostu tunnustamaan ihmisoikeusrikkomuksiaan toisen maailmansodan aikana erityisesti Kiinassa. Japanin ja Kiinan suhteet eivät sitä ennen lämpene kuin tyypillisen aasialaisen kohteliaisuuden verran.

Usalle Kiina tulee merkitsemään oikeastaan ainoaa todellista uhkaa Usan maailmanhegemonialle. Varsinkin jos Kiina lähentyy edelleen kahta muuta idän jättiläistä Intiaa ja Venäjää.

On mielenkiintoista seurata miten tilanne kehittyy seuraavan 20 vuoden aikana.



Kommentit

Suositut tekstit