Työvoimapula?



Näin vaalien alla lähestulkoon jokainen puolue toittaa maahanmuuttajien merkitystä Suomelle ja ennen kaikkea Suomen työvoimavarannolle. Suhtautuminen maahanmuuttajiin on kuitenkin Suomessa varsin tekopyhää. Sillä maahanmuuttajien työllistyminen Suomessa on edelleen vaikeaa lukuunottamatta insinöörejä Intiasta.

Itse olen aikaisemmassa elämässäni tapaillut erästä venäläistä sosiaali- ja terveysalalla työskentelevää tyttöä, joka valitteli vakituisten työpaikkojen menevän aina suomalaistaustaisille, vaikka hän oli sijaisuuksia tehnyt jo ko. työpaikassa kauemman aikaa ja jonka kielitaito ja työmotivaatio oli hyvä. Valitulla ei ollut kyseisestä työpaikasta lainkaan kokemusta. Tämä kuvastaa sitä tosi-asiaa, että valtiovallan kauniit puheet maahanmuuttajien merkityksestä eivät ole saapuneet todellisille työpaikoille, vaan työpaikoilla vallitsee yhä arkipäivän piilosyrjintää kaikista korupuheista huolimatta.

Itse ihmettelen, kuinka kauan Suomessa on varaa pitää käyttämätöntä työvoimareserviä maahanmuuttajien  osalta.  Jo valmiiksi koulutettuja ulkomaalaissyntyisiä tuntuu lääkärejä lukuunottamatta Suomella on varaa pitää työttömänä tai töissä jossa ei riitä motivaatiota.

Suomalaista työvoimapolitiikkaa kuvaa maahanmuuttajapolitiikan ulkopuolellakin tietty tosi-asioiden tunnustamattomuus. On lapsellista ja lisäksi erittäin tyhmää kierrättää ihmisiä turhissa kun jokainen tietää, ettei kyseisestä ihmisestä ole enää normaaleihin töihin. Miksi vakavasti päihde- ja mielenterveysongelmaisia ei päästetä kunnialla eläkkeelle. Sitä en ymmärrä...No, tilastothan on pidettävä kauniina.

Koko suomalainen työvoimapulakin herättää kysymyksiä. Miksi jankutetaan tulevasta työvoimapulasta, vaikka nuorten on lähes mahdotonta päästä asiallisiin kunnollisiin töihin? Suurten ikäluokkien eläköityminen tuskin lämmittää 25-vuotiasta nuorta, joka ei saa edes työhakemuksiinsa vastausta. Suomalaisten työnantajien puhe pätevistä työntekijöistäkin on tekopyhää, jos heille eivät kelpaa maahanmuuttajat eivätkä nuoret.

PS. Nyt vaikenen hetkeksi aikaa. Lähden nimittäin Heinävedelle, en vielä luostariin, mutta isän ja äidin luokse. Palaan ääneen taas ensi viikon puolivälissä....


Kommentit

Suositut tekstit