Häh, Obamalle rauhanpalkinto, ja kuka on Herta Müller?
Ajattelin pitää kirjoitustaukoa jonkin aikaa, mutta eihän siitä mitään tullut. Kiitos herra Barack Obaman. Siinä on kyllä merkillinen mies. Saa rauhanpalkinnon, vaikka ei ole onnistunut lopettamaan vielä yhtään Usan käymää sotaa. Usan joukot sotivat yhä Irakissa ja vieläpä kiihtyvällä tahdilla Afganistanissa, jonne on onnistuttu sotkemaan vielä puolen maailman joukot, Suomi mukaan lukien.
Mutta Nobel-komiteoiden päätökset eivät ole ennenkään olleet loogisia. Esimerkiksi Jasser Arafat ja Jitzak Rabin palkittiin, vaikka olivat tappaneet toistensa kansoja vuosikymmeniä, kuten yhä edelleen Israel ja Palestiina tekevät. Johtajien nimet ovat vain vaihtuneet. Komitea myös panttasi Martti Ahtisaaren rauhanpalkintoa vuositolkulla, vaikka hänelle, jos kenelle se olisi ilmiselvästi kuulunut.
Mutta Nobel-komitea on Obaman tapauksessa kaukaa viisas, vaikka väittääkin palkinnon tulleen toivon luomisesta maailmaan. Kun miehelle myönnetään heti kättelyssä rauhanpalkinto on hänen vaikea laajentaa Usan käymiä sotia. Kultapojan kilpeen kun on tullut jo kolhuja. Suuret puheet eivät ole vielä vastanneet tekoja. Tosin Usa on kaksipuoluemaa ja presidenttikilpailussa tappiolle jääneen puolueen tapana on jarruttaa kaikkia muutoksia.
Obama itse on sanonut, ettei ansaitse rauhanpalkintoa, joten ei palkinnosta kannata häntä syyttää tai moittia. Rauhanpalkinnon painoarvo on tosin muutenkin heikentynyt samoin kuin kaikkien muiden Nobel-palkintojen. Joka tapauksessa tästäkin palkinnosta huolimatta Obaman charmiin on alkanut tulla säröjä. Hänen häpeilemätön Chicagon lobbaamisensa ei tuottanut tulosta kilvassa olympialaisten järjestämisessä, vaan voiton vei ansaitusti Rio de Janeiro.
Nobelin kirjallisuuspalkinto on myös ikuinen väittelynaihe. Tuntuu, että se annetaan järjestään tuntemattomille kirjailijoille. Nyt sen sai Herta Müller. Minusta väittely siitä, että miksi palkintoja annetaan tuntemattomille kirjailijoille on turhaa. Nobel-komitean tehtävä ei ole palkita myyvintä kirjailijaa, siihen on muita palkintoja. Palkitessaan tuntemattomuuksia komitea tekee itse asiassa palveluksen, sillä tällä tavalla tavallistenkin ihmisten kirjarepertuaari leventyy.
---------------------------------------------------------------------------
Ei muuten onnistunut Hesaritonkaan elämä. Ajattelin säästää rahaa muuttamalla tilauksen vain perjantaista sunnuntaihin. Kestin noin viikon, ennen kuin soitin Hesarin asiakaspalveluun, että lähettäkää se sittenkin joka päivä.
Tämän päivän Hesarissa oli erinomainen Vieraskynä-kirjoitus toimittaja-opettaja Percy Mashairilta. Yleensä maahanmuuttajien työttömyydessä on vedottu siihen, että heillä ei ole kielitaitoa. Mutta jos on kyseessä jo toisen tai kolmannen polven maahanmuuttaja kyse on jostain muusta. Tosin esim. hoiva-alalla olen huomannut maahanmuuttajia olevan jo töissä paljon.
Percy myös kertoi länsimaita vaivaavan siirtomaa-asenteen maahanmuuttajia kohtaan. Pitää varmasti paikkaansa, mutta toisaalta Zimbabwessa valkoiset ovat syrjitty kansanosa. Tässä on tietysti kyse siirtomaa-aikojen takaisinmaksusta, mutta onko selkeä rasismi sallittua valkoisia kohtaan. Tästä ei ole oikeastaan edes puhuttu.
Uusiksi olympialajeiksi on valittu rugby ja golf. Ihme kyllä, esim. salibandy ei olympialaisiin päässyt tai rullalautailu, jotka ovat maailmanlaajuisesti erittäin harrastettuja lajeja.
Hih, Kent on tulossa Suomeen. On taas lähellä, että täytyy marssia lippukauppaan. En ole pakkoruotsi-fani, mutta Kent on luonut Suomessa ruotsinkielelle parempaa imagoa kuin mitkään imagokampanjat. En tiedä, onko Kentin pojilla ollut suunnitelmia Silvian suhteen.
Kommentit
Lähetä kommentti