Koska vaalirahakohu tavoittaisi kunnatkin?


Tänään olen ollut poikkeuksellisesti töissä. Kaikki kaupungin työntekijät eivät siis ole patalaiskoja lapionvarteen nojailijoita. Olin nimittäin mielenosoituksessa, hyvänmielen sellaisen Tikkurilan maalaismarkkinoilla.

Tuossa mielenosoituksessa vantaalaisilla oli mahdollisuus kertoa huoliaan suoraan sosiaali- ja diakoniatyöntekijöille. Kun vantaalaisilta kysyi, onko teillä huolia, niin kenelläkään ei tuntunut olevan. Enpä taida uskoa, mikäli aiemmin saamani palaute pitää paikkaansa. Tälläinen jalkautuminen on kaupungin sosiaalityön puolesta sen verran harvinaista, että sekin saattoi hämmentää.

Hyvää haluavat tehdä monet. Yhteiskunnan eli julkisten palvelujen oletetaan antavan hyvää ja useimmille yhteiskunta tarjoaakin hyvää ja kaunista. Sitten on järjestöt, joita on mitä monituisimpia. Mutta useimmat niistäkin haluavat tehdä hyvää. Joko jäsenilleen tai parhaassa tapauksessa myös kaikille muille. Riitely parhaasta auttajasta on kova ja jokaisen järjestön mielestä juuri heidän toimintansa on tehokkainta ja parasta. Yhteistä niille on halu saada yhteiskunnan eli veronmaksajien rahaa.

Järjestöjen suhteen Suomi on omituinen maa. Sillä meillä yhteiskunta rahoittaa aika isoa osaa järjestöjä. Jos mietimme, onko asia näin monessa muussa maassa. Useimmissa maissa järjestöt elävät enemmän tai vähemmän lahjoituksilla ja varainkeruulla. En sano, ettei näin tapahtuisi Suomessakin. Suomessa on käytännössä kaksoisjärjestelmä. Ihmisiä auttavat järjestöt sekä julkiset palvelut. Molemmat saavat rahoituksensa veronmaksajan pussista.

Mutta tukea järjestöt toden totta yhteiskunnalta saavat, mikäli tuntevat oikeita ihmisiä ja ovat lähellä oikeita puolueita. Vaikka vaalirahakohu velloo nyt  RAY:n ja valtakunnallisten säätiöiden ympärillä, voisi kohu mielestäni pikkuhiljaa laajentua ruohonjuuritasolle kuntiinkin. Onko kukaan esimerkiksi selvittänyt saavatko jotkut järjestöt helpommin kuin toiset järjestöt ja millä perustein kunnissa?

Tuota niin paljon kohuttua puolueavustusta tai vaalirahaa jaetaan kunnissa järjestöavustusten kautta. Varsinkin poliittiisten nuorisojärjestöjen kautta puolueille virtaa rahaa, mutta yhtälailla poliittisia värityksiä löytää ihan vaikkapa paikallisesta eläkeläisjärjestöstä.

Hakemuksissa kaikki on toki muillekin avointa. Mutta menisitkö vaikka demareiden tai kokkareiden tilaisuuteen, jos et jaa heidän arvomaailmansa? Samoin kunnissa on vakiintunut ns. puoluevero, joka otetaan luottamushenkilöiden kokouspalkkioista päältä pois puolueen kunnallisjärjestölle. Jos siis luottamushenkilö vaivautuu kokoukseen edes hetkeksi istahtamaan.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Uutisia:

Luin uutisen, jossa kerrottiin poliisikouluun pyrkijöiden määrän olevan kasvussa. Olisikohan syynä lukemattomat poliisi- tosi-tv:t, joiden tarkoitus sinänsä on hyvä. Mutta tuskinpa nauhalle otetaan sitä arkipäiväisintä poliisityötä. Rappioalkoholistien raahaamista putkaan ja perheriitoja. Tuntuu, että ihmisillä ei kohta ole ammatinvalinnassa mitään muuta perustetta kuin että pääsee televisioon.

Kansainvälinen olympiakomitea osoitti vihdoinkin, ettei se ole vain lahjuksia janoava herrakerho. Olympialaisten antaminen Rio de Janeirolle on ryvettyneelle olympiakomitealle parasta PR:ää. Lisäksi brassit suhtautuvat kisoihin takuuvarmasti intohimoisemmin kuin laiskanpulskeat eurooppalaiset ja usalaiset.

Roman Polanski pidätettiin Zurichin lentokentällä 70-luvulla tapahtuneesta sekaantumisestaan alaikäiseen. Hänen vapauttamisekseen nousi heti kansanliike elokuvapiireissä. Mutta mitäpä, jos hän olisi tavallinen ihminen. Mies olisi pelkästään ällöttävä alaikäisiin sekaantuja ja ansaitsisi tulla heitetyksi lukkojen taakse.

Uskoisitteko muuten, että joku voi olla niin epätoivoinen, että varastaa kananmunia. Näin joku oli todella tehnyt, sillä onnistuin ostamaan kananmunakennon, josta osa munista oli kadonnut. Pitää tästä lähtien ilmeisesti tutkia jo kananmunakennotkin tai sitten on vain ahne kananmunatehtailija ollut asialla.

Kiinan kansantasavalta täytti 60 vuotta. Öö, mikä kansantasavalta? Maahan on kapitalistisin maa kaikista ja kansalla ei ole siellä minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa asioihinsa.

Vaalirahakiimassa valtaosalta mediasta meni ohi suuri uutinen. Asfalttiyhtiöt saivat tuomion muodostamastaan kartellista. Tarkoittaa sitä, että imivät esimerkiksi teitä teettäviltä kunnilta kiskurihintoja. Tässä on vähän isommat rahat kyseessä kuin Matti Vanhasen lautakasassa.

Sitten vielä. Satuitteko katsomaan tätä herraa Talentissa. Juuri tälläisten lahjakkuuksien takia jaksaa talenteja edes katsoa.








Kommentit

Suositut tekstit