Kirja-arvostelu: Monsieur Mosse - Voi pojat kun tietäisitte: Suomen ensimmäisen julkihomon ratkiriemukkaat muistelmat
Monsieur Mosse, oikealta nimeltään Raimo Jääskeläinen oli aikoinaan kovan luokan julkkis, julkkisten ystävä ja kampaaja. Vähän kuin Teuvo Loman, mutta tunnetumpi, eikä tuomittu alaikäisiin sekaantumisesta.
Ja ennen kaikkea Mosse oli Suomen ensimmäinen julkihomo. No. Eipä Tarmo Mannikaan suuntautumistaan salaillut, mutta Mosse teki siitä jo elannon ja varsinkin naisjulkkikset luottivat häneen kuin muuriin. Ehkä syyttä.
Aina 50-luvulta kuolemaansa 90-luvun alkuun vaikuttanut Mosse oli persoona, jollaisia ei enää ole. Mosse tykkäsi avoimesti luksuksesta ja nuorista pojista. Luksuksesta varsinkin, jos joku toinen maksoi. Hän toki tienasi itsekin parhaimpina aikoinaan, mutta oli tuhlaileva ja elämänsä loppua kohden rahat menivät.
Mosse ei muuten ollut kuten nykyään seksuaaliset vähemmistöt usein ovat eli haukkumassa kaikkia sorrosta, vaikka Mossen aikana homoilla oli oikeasti tukalat oltavat. Sanallakaan hän ei valita syrjinnästä, josko kukaan Mossen kaltaista drama queeniä olisi uskaltanut haukkuakaan.
Mosse tuntui todella nauttivan erilaisuudestaan ilon kautta kirjansa perusteella. Homouteensa hän epäili syyksi geenejä. No. Tuota arvoitusta lääketiede ei ole edelleenkään kai ratkaissut, mistä homous johtuu.
Mosse ei käynyt edes kansakoulua loppuun, joten hän on tainnut sanella enemmänkin elämäkertansa kuin kirjoittaa sen. Mutta mitäpä tuo haittaa. Kirjan lisäksi Mossesta löytyy niukalti tietoa netistä. Hieman yllättäen eniten Murha.infosta, josta löytyy Mosse-faneja.
Kirja vilisee aikansa julkkiksia. Monet heistä ovat tietenkin jo kuolleet tai vaipuneet unholaan, mutta löytyyhän sieltä Aira Samulin ja Lenita Airisto, jotka edelleen ovat julkkiksia. Mosselle tosin kävi huonosti. Suomen kohtuu niukassa julkkismaailmassa julkkikset arvelivat Mossen vuotavan juoruja juorulehdille ja kaverit katosivat.
Kirja on aikansa kohumediatalon Lehtimiesten tytäryhtiön kustantama. Olihan Mosse uskollinen Hymyn syväkurkku juorujen suhteen. Sama tytäryhtiö kustansi myös toisen aikansa kohuteoksen Tamminiemen pesänjakajat. Enää ei ole edes Lehtimiehiäkään.
Mossen kirjaa myytiin ilmestymisvuonnaan 1981 kuitenkin yli 20 000 kappaletta. Nyt Mossen muistelmia on lähes mahdotonta löytää. Itsekin jonotin kirjastosta kuukausia. Mutta kai Mossen tähtikin on ollut laskussa. Turhaan.
Kirjan sisällöstä voi olla sitten montaa mieltä. Onko Mosse värittänyt tapahtumia? Varmasti. Mutta oli maailma ennen yllätyksellisempikin, kun viihde- ja julkkisbisnes oli nuorta ja ankea Suomi avautunut kaikelle uudelle, jolloin kaikki oli mahdollista.
Kommentit
Lähetä kommentti