maanantai 20. kesäkuuta 2022

Luettua: Peter Cowie - Francis Ford Coppola: Ohjaajalegendan elämäkerta pysyy tiukasti asiassa

 

Peter Cowien Francis Ford Coppola-elämäkerrasta on turha etsiä iltapäivälehtimäisiä paljastuksia. Tämä noin vuosikymmenen takainen teos pysyy tiukasti asiassa eli Coppolan elokuvien parissa. Se analysoi niitä ehkä jo liiaksikin.

Niissä Coppolan elokuvissa tietysti riittää kerrottavaa kirjan verran. Alkaen Kummisedästä Ilmestyskirja Nytiin. Coppola tosin on ohjannut paljon muutakin, mutta moni elokuvista on sitten jäänyt sinne kuuluisaan Unholaan.

Coppolan perhe on kuin itsekin Kummisedästä, vaikkakaan ei rikollinen. Italialaistaustainen Coppola kun on käyttänyt paljon sukulaisiaan elokuvissaan näyttelijöinä ja muissakin tehtävissä. Isä sävelsi ja tytär näytteli ja nyttemmin juuri tytär Sofia Coppola on itsekin pärjännyt ohjaajana. 

Coppola on siitä merkillinen kaveri, että jotkut hänen elokuvansa ovat tuottaneet rutkasti rahaa, mutta hän on myös laittanut rahaa palamaan surutta, jopa niin, että hänen studionsa meni konkurssiin. 

Kuten kirjassa todetaan, Coppolalle elokuvat ovat olleet kaikki ja kaikki muu uhrataan niiden eteen. Näin ovat useimmat menestyneet ohjaajat toimineet. Hyvässä että pahassa.

Nyt Coppola on elokuvamaailman metusalemeja, mutta aloitellessaan uraansa 1960-luvulla häntä pidettiin yleisesti nuorena nerona. Tuon kultin vahvisti maailman parhaimpiin elokuviin kuuluvat Kummisetä-elokuvat. 

Tai no. Ehkä se Kummisetä III nyt ei aivan päässeet edeltäjiensä tasolle. Joskin se on mielestäni mainettaan parempi elokuva. Sen jälkeen Coppolan kamerasta menikin paras terävyys, eikä hän ole päässyt omalle tasolleen elokuvissaan. Viimeinen elokuva onkin vuodelta 2011 ja ikääkin herralla alkaa jo olla.

Joitakin kiusallisia asiavirheitä kirjaan on kyllä luikahtanut koskien Kummisetä-elokuvia, jotka fanit huomaavat kyllä varmasti. En tiedä, ovatko ne alkuperäisestä laitoksesta vai sitten suomennostyössä tulleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti