Puhuvatko aaveet sinulle?

Televisiosta tulee yhdeltä pikkukanavalta, Ineziltä, Aavedata-niminen ohjelma. Usassa näistä henkimaailman asioista on tullut ohjelmia aiemminkin, mutta nyt on rantautunut ilmiö Suomeenkin. 

Sinänsä minulla ei ole mitään ennakkoasennetta yliluonnollisia ilmiöitä vastaan, vaikka en jaksa uskoa kohtaktoinnin mahdollisuuteen kuolleiden kanssa. Eihän se minulta ole pois sen enempää kuin usko johinkin muuhunkaan. 

Voin toki olla väärässäkin. Kaikkea ei elämässä voi selvittää järjellä, eikä aina tunteellakaan. Tosin en vain usko, että jollakin laitteella todella voi jutustella kuolleiden kanssa, kuten ohjelmassa tehdään.

Yllättävän hyvin he ovat saaneet ohjelmaan mukaan kadonneiden ja todennäköisesti kuolleiden omaisiakin. Eipä heillä kai ole mitään menetettävääkään.

Ihmisellä on aina ollut kaipuu selittää elämää ja varsinkin kuolemaa yliluonnollisilla tapahtumilla. Niin kauan kuin ihminen tietoisena olentona on ylipäätään ollut olemassa. 

Kuolemaa on vaikea hyväksyä ja sen lopullisuutta. Edes tiedon rajaton määrä nykyään ei ole hävittänyt yliluonnollisia ajatuksia ihmisiltä mihinkään. Tuskin näin tulee koskaan edes tapahtumaan ja pitäisikö edes.

Sinänsä ihmisten rajatilakokemuksia ei voi kiistääkään. Sen on todennut jo kapitalistinenkin tiedemies.

Kommentit

Suositut tekstit