Kirja-arvio: Quentin Tarantino - Once Upon a Time in Hollywood: Menestyksen myrkyllinen kutsu

 

Heti kärkeen voin todeta, etten ole nähnyt samannimistä Once a Upon a Time in Hollywood- elokuvaa, joten en osaa arvioida kirjan nivoutumista elokuvaan. Katson nykyään kovin vähän elokuvia. Ilmeisesti kirjan tapahtumat tapahtuvat ennen ja jälkeen elokuvan tapahtumia ja henkilöhahmot samoja.

Tarantino on hyvä kirjoittaja ja se näkyy tästä hänen ensimmäisestä romaanistaan. Jopa elokuviensa tyyli on tunnistettavissa hyvässä etä pahassa. 

Pahassa siinä, että Tarantino eksyy helposti sivutolkulla jatkuviin triviatietoihin elokuvista ja tv-sarjoista. Tässä tapauksessa 50- ja 60-luvun sellaisiin. Täytyy olla leffafriikki,että ilman googlea tietää että edes mistä tai keistä puhutaan. 

Vaikka kirjassa on todellisia ihmisiä henkilöhahmoihin, se on kuitenkin mielikuvituksen tuotetta, joka jenkkityyliin käräjäkutsujen pelossa on todettu heti alussa. 

Seksiskandaalissa ryvettynyt Polanskikin on vielä nuori ja lupaava vuonna 1969 ja hänen vaimonsa Sharon Tate vielä elossa ennen Manson-klaanin kohtalokasta iskua. 

Hollywood eli tuolloin vahvaa muutosta vanhojen tähtien taannuttua joko juopoiksi kehäraakeiksi ja uusien tähtien vallatessa valkokankaan. Joten mielenkiintoisesta ajasta on kyse ja Tarantino kuvaa sitä rääväsuisella kunnioituksella.

Manson on muuten tässä kirjassa kuvattu menestystä janoavana ressukkana (myöhemmin hän vihdoin "menestyi" murhamiehenä ja menestystä janoaa tai muistelee moni muukin Hollywoodissa. 

Kirjan mehukkain hahmo on murhamies-stunt Cliff Booth kehäraakki Daltonin palvelija-avustajana ja ihme kyllä vielä täysijärkisin koko porukasta. Mutta herkullisia hahmoja kirja on täynnä, kuten yleensä Tarantinolla niitä riittää.

Tarantino-faneille tämä kirja uppoaa, mutta elokuvista tietämättömälle voi olla työläs.

Kommentit

Suositut tekstit