Kirja-arvio: Jack El-Hai - Göring ja psykiatri: Kohtalokkaat istunnot natsirikollisen kanssa

 

Nykyään natsi-nimitystä käytetään kovin herkästi kaikkia sellaisia kohtaan, joiden ajattelu ei miellytä. Mutta on niistä ihan oikeistakin natseista kirjoitettu lukuisia ja lukuisia kirjoja. Niin paljon, etten ole enää niitä jaksanut lukea. Ja lukemattomat dokumentit ja elokuvat päälle.

Nyt kuitenkin luin Jack El-Hain tietokirjan Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä tuomitusta natsien "kermasta" ja eritoten Herman Göringistä, joka oli korkea-arvoisin elävänä kiinni saatu natsi, joka saatiin oikeuden eteen.

George "Doc" Kelley oli puolestaan psykiatri, joka tutki näitä kiinnisaatuja natseja. Hänen tuloksensa ovat olleet kiistanalaisia, koska hän esimerkiksi käytti musteläikkätestejä, joita ei varmaankaan pidetä nykyään minään asiana, josta voi tehdä johtopäätöksiä kenenkään mielenterveydestä. 

Doc totesi, että valtaosa natseista oli henkisesti normaaleja ja heitti ajatuksen ilmaan, että natsien kaltainen hallinto voisi nousta missä tahansa pystyyn oikeanlaisissa olosuhteissa "oikeanlaisten" ihmisten toimesta. 

No, hirmuhallintoja olemme toki nähneet natsien jälkeenkin ja lähes teollista murhaamistakin kuten Natsi-Saksassa. 

Göringille itselleen vankila teki hyvää. Hän pääsi huumekoukusta ja ylipainosta eroon ja teki vaikutuksen oikeudenkäynnissä. Hän toki tiesi saavansa kuolemantuomion, mutta onnistui päättämään päivänsä ennen hirttolavaa. Hän ei tietenkään itse nähnyt itseään rikollisena kuten eivät muutkaan natsit.

Toinen natsi, johon kirja keskittyy on Rudolf Hess. Nykylääketiede toteaisi hänet mielisairaaksi, mutta tämän surullisen hahmon ritari kitui vankilassa aina 90-vuotiaaksi asti, kunnes onnistui päättämään päivänsä. Vaikuttava suoritus hauraalta vanhukselta.

Surullisen hahmon ritari oli psykiatri Doc itsekin. Göringin tavoin hän rakasti prameaa elämää ja huomiota ja päätti päivänsä syanidilla, kuten Göringkin. 

Kirja on ihan ok perusteos Kolmannen valtakunnan mielenkiintoisista ajoista, mutta ei se kyllä innosta sen suurempaan hehkutukseen. Mitään kohtaokasta en oikein löytänyt. Kirja näyttää kuitenkin olevan loppuunmyyty kustantajalta, joten kiinnostuneita riittää.

Ehkä Nürnbergistä on vain kirjoitettu niin paljon ja mitään uutta ja mullistavaa on mahdotonta löytää, kuten Kolmannesta valtakunnastakin. 

Kommentit

Suositut tekstit