sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Luettua: Robert Bloch: Psyko: Norman Batesin synty kauhumotellissa

Psyko on kaikille tuttu Alfred Hitchcockin ohjaamana elokuvana, mutta elokuva juontaa juurensa Robert Blochin samannimiseen romaaniin. Elokuva on kohtuullisen uskollinen kirjalle, vaikka muutoksiakin on tehty. 

Psyko lienee ensimmäisiä nykyaikaisia psykologisia trilleriromaaneja. Ne, jotka eivät tarinaa tiedä, niin kirja kertoo Norman Batesista. Vanhasta pojasta, joka oli murhannut ja säilönyt kuolleen äitinsä autioon motelliinsa. Ja murhaa siinä sivussa sitten lisää.

Elokuvasta kirja eroaa siinä, että elokuvassa Batesia näytteli kuivan kalvakka Anthony Perkins. Kirjassa Batesia kuvailtiin taas lihavana, silmälasipäisenä nörttityyppinä.

Siinä missä Psyko on mestarillinen, että se luo pienillä eleillä jännitystä. Se elää Batesin seonneessa päässä, joka luulee olevansa normaali. Eihän tämä tavatonta ole, että traumoja kokeneet ihmiset rakentavat oman todellisuutensa, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Kirja leikittelee niin oipidus-kompleksin kuin peräti insestin ja seksuaalisen tirkistelyn ja perversion kanssa peräkylän ympäristössä. Bates on samaan aikaan ressukka, että kylmä murhaaja. Tällaisina emme olleet tottuneet murhaajia pitämään ennen Psykon syntyä.  

Samoin kuin rahat kavaltanut nainen oli tuon ajan naiskuvassa rohkea valinta. Hän tosin sitten maksoi hengellään syntinsä.

Myöhemmin Bloch kirjoitti tarinalle jatkoa. Samoin Psyko-elokuvakin sai jatkoa. Mikään niistä ei yltänyt sen ensimmäisen tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti