torstai 30. syyskuuta 2021

Työnantajat valittavat työvoimapulaa, mutta miten halvalla töitä pitäisi tehdä?

Tokmannin henkilöstöjohtaja valitteli työvoimapulaa. Samaa ovat valitelleet muutkin palvelutyönantajat. Syy tuntuu olevan aina duunareissa, jotka eivät halua tehdä ja valittavat kaikesta. Olisivat onnellisia, että on töitä. Kaikki on kuulemma tehty heidän hyväkseen ja työntekijää hyysätään. Niin mutta ei palkassa. Sitten sen sanotaan olevan TES:n mukainen eli surkea.

No. Jokainen ymmärtää, että yrityksen on tehtävä voittoa. Ei se ole hyväntekeväisyyslaitos. Mutta kun työntekijän täytyisi elää palkallaan. Nythän jotkut, yksin asuvat tai yksinhuoltajat ainakin, joutuvat hakemaan asumistuen lisäksi muitakin Kelan etuuksia pärjätäkseen. Jopa toimeentulotukea.

Halpahalli puolestaan haluaisi päästä eroon luottamusmiehistä, kun ovat ikävällä tavalla työntekijöiden oikeuksia ajamassa. No. Monilla alueilla luottamusmiehistä ei ole mitään hyötyä. Ei niillä aloilla, joissa työnantajalla on mahdollisuus sanella ehdot, koska työntekijöitä riittää. Näin esimerkiksi kulttuuri- ja media-aloilla on. 

Palvelutyönantajat haluavat tietenkin lisää maahanmuuttajia, jotka eivät taatusti mangu lisää palkkaa ja suostuvat kaikkeen, koska ovat ikionnellisia päästessään töihin. Ainakin ne työintoiset maahanmuuttajat.

Vakituista kuukausipalkkaa sentään ovat jonkinlaisten oikeuksien piirissä. Freelancerit, nuo nykyajan torpparit, joutuvat tyytymään siihen, mitä isäntä käskee. Työnantajien toiveena lienee pakottaa kaikki työntekijät yrittäjiksi, silloin ei olisi mitään velvollisuuksiakaan ja saa maksaa mitä lystää. Pahin esimerkki on Wolt, joka ajattaa lähinnä maahanmuuttajia "yrittäjinä". 

Hyvän esimerkin näemme Briteistä. Kun brexit ajoi alipalkalla töitä tehneet itäeurooppalaiset pois, niin koko maan palveluverkosto romahti, kun ei ole ketään ajamassa rekkoja. Miten kävisi, jos virolaiset lopettaisivat Suomessa työn teon?  

Jotta ongelma olisi edelleen pahempi, niin pitkäaikaistyöttömät eivät kelpaa töihin enää. Ei kuukausipalkkalaiseksi. Torppariyrittäjäksi toki aina pääsee tai peräti suositellaan sitä uraa. 

Tai jos teet töitä palvelualalla, saat pomoltasi kortin, kuten Hesburgerilla kävi. Eli kiva kun teette töitä, mutta mitään ongelmia emme ratkaise sinun hyväksesi. Saatte kivan kortin minusta ja vaimosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti