Tapahtui se, mistä harva meistä uskoi

Tapahtui se mitä pelättiin, mutta mihin ei uskottu. Putin todella lähetti joukkonsa täysimittaiseen sotaan Ukrainaan. Sotaahan siellä on toki käyty jo vuosia Itä-Ukrainassa. Minuakin parempia asiantuntijoita löytyy tätä konfliktia analysoimaan, joten jätän sen heille ja kerron, mitä ajatuksia sota minussa herättää. 

Itsekin jollain tasolla ymmärsin Venäjän politiikkaa ennen, mutta nyt tuo ymmärrys on mennyt. Olen kuitenkin huono jakamaan somessa minkään osapuolen lippuja, vaikka Ukrainaa tuenkin. Olen siinä mielessä vanhanaikainen, ei-hyvesignaloija ja pysyttelen omissa oloissani. Ei minun tuellani sotia lopeteta tai aloiteta.

Ukrainan sota on ollut ihmisille helpompi käsittää toisin kuin mikään sota sitten Jugoslavian hajoamisen. Sodat ovat olleet siitä lähtien selkeitä sisällissotia, joiden osallistujista on ollut vaikea tietää, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Tässä sodassa sen näkee.

Alussa lähdin monien muiden tavoin tunteella hommaan mukaan. Nyt ajatukset ehkä jo rauhoittuneet. Sotahan on Putinin sota. Valitettavasti tavallinen ja köyhä kansa kärsii Putinin hommaamat EU-pakoitteet nahoissaan Venäjällä. Samoin heidän poikansa kaatuvat sodassa, jonka tarkoitusta sotilaat eivät ymmärrä. Kuin toisinto Afganistanista tai Vietnamista.

Putin varmaankin nujertaa Ukrainan sotilaallisessa konfliktissa ennemmin tai myöhemmin. Mutta maailman mielissä Ukraina on jo voittanut. Jopa yleensä päättämätön EU:kin on toiminut nopeasti Putinia vastaan. Syystäkin Putinin juoksutettua EU:n johtajia, vaikka oli näemmä päättänyt tästä hyökkäyksestä kuukausia ellei vuosia ennen.

Putinista on tullut surullisen hahmon diktaattori kuten Hitleristä. Toivotaan ettei hänen nujertamisensa maksa maailmalle yhtä paljon kuin Hitlerin. Ihmishengissä. Valitettava kehityskulku, kun hänen noustuaan valtaan hänestä odotettin aivan toisenlaista. Neuvostoliitto ei enää palaa, varsinkin kun siitä puuttuvat Neuvostoliiton hyvät puolet, kuten ilmainen koulutus ja terveydenhuolto kaikille. Sille Putin ei voi mitään.

Putin tulee vetämään mukanaan myös Lukasenkan, vaikka Lukasenka maansa itsenäisyyden ilmaiseksi Putinille luovuttikin muutaman lisävuoden takia diktatuurilleen. Poliittisesti uskomattoman nousun teki Ukrainan presidentti, joka ensiksi televisiossa vain näytteli presidenttiä. Tästä sodasta muistetaan vain Zelenskyi ja ukrainalaiset.

Kommentit

Suositut tekstit