Voiko kansa, joka ei kestä lööppejä, selvitä sodasta?

Niinhän siinä kävi kuten arvelinkin. Ukrainan kansan hätää käytetään jo heti hyväksi omaksi hyväkseen. 

Kaikki yritykset rientävät lahjoittamaan Ukrainan kansan hyväksi rahaa ja Hartwall revityttää tuotemerkkinsä jääkiekkoareenalta. Hartwall ei taida muistaa tai moni muukaan, että sotaa Ukrainassa on käyty jo 8 vuotta, mutta vasta nyt se kiinnostaa. 

Myös ne yritykset lahjoittelevat, jotka valittelevat lähes olevansa konkurssissa koronan takia tai muuten irtisanovat työntekijöitään tulostaan parantaakseen. Jotenkin minua oksettaa tuo. 

Koskahan ilmaantuvat lelu-Ramit, jotka käyttävät tilannettaan hyväkseen huijaamistarkoituksessa. Kun jo ihan virallisten elintenkin lahjoituksista tunnetusti vedetään härskisti välistä kohdemaissa, joissa hätää kärsivät eivät välttämättä koskaan edes näe avustuksia.

Sen ymmärrän, että yksityishenkilöt lahjoittavat hyvää hyvyyttään. Tosin heilläkin on mennyt homma överiksi aivan kuten koronassakin. Hysteria valtaa alaa, jopa aivan normaali-ihmistenkin mielissä. Korona on unohtunut sen siliän tien, jopa terveysviranomaiset myöntävät että homma on ohi, mutta Suomen kansa kulkee silti maskit päällään hamaan tulevaisuuteen. 

Nyt kaikki paha on keksitty eristää ihmisten silmistä muuten, kenties koronakin. Kaupat kehuvat, että meillä ei enää lööppejä näytetä, lapset ja herkät ahdistuvat. Lapsilta itseltään on tuskin asiaa kysytty. Aikuiset haluavat tässäkin korostaa omaa erinomaisuuttaan. Tämän kansan pitäisi selvitä mahdollisesta sodasta. Auta armias. 

Sitä varten natohaukat käyvätkin kuin kiehuva keitinvesi. He eivät uskoneet onneaan todeksi, kun Putin tarjosi heille kuin hopeatarjottimella nopean väylän Natoon. Natohaukat eivät tajua, että Putin tai samanmielinen johtajana vetää taas Suomen piirun lähemmäs sotaa.

Suomen venäläisiä ei käy kateeksi. Suomalaisten vanha russofobia eli ryssäviha nosti rivakasti päätään heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Osa ryssittelee nyt aivan avoimesti. Sääli, sillä osa venäläisistä on lähtenyt juuri Putinia karkuun. 

Ihme kyllä osa suomenvenäläisistä  uskoo Putiniin edelleen, kuitenkaan eivät halua takaisin Venäjälle. Mistäköhän johtuu? Suomessa on tietenkin mahdollista asua koko elämänsä vaivautumatta opettelemaan suomenkieltä. Tulkkeja kyllä aina löytyy. 

Suomi voi olla ankara oman maansa köyhille ja heikoille, mutta muualta tulleita se auttaa loputtomiin. Ukrainan kriisissä monia yllättikin, että sieltä todella naisia ja lapsia, eikä täysi-ikäisiä miehiä, joita lapsiksikin väitetään, kuten Lähi-idän konflikteista.

Mitäs vielä? Ai niin Euroviisut. Jotkut eivät sentään petä ja tunne empatiaa Ukrainaa kohtaan. Yeboah, kuka hän sitten on onkaan väitti valintaa rasistiseksi. Joidenkin elämän täytyy olla todella vaikeaa.

Kommentit

Suositut tekstit