tiistai 30. maaliskuuta 2021

Miksi Suomen romanien tekemiä rikoksia ei tilastoida erikseen?

Ulkomaalaisten tekemistä rikoksista uutisoidaan hyvinkin näyttävästi ja eihän ne tilastot hyviltä näytä. Ulkomaalaiset miehet korostuvat lähes kaikissa tilastoissa. 

Varsinkin raiskausepäilytilastoissa irakilaisten miesten määrä on korostuvuudessaan järkyttävä ja saa ihmettelemään, miksi tilanteen annetaan olla sellainen kuin se on. Ja tämä on nyt sitä FAKTAA, mitä minulta on vaadittu. Uudet tilastot tulevat vasta ensi kuussa katsoin.

Ulkomaalaisten miesten tekemistä rikoksista vaiettiin vuosia, mutta ne onneksi julkistetaan kaiken kansan nähtäväksi ja arvioitavaksi. 

Sen sijaan Suomen romanien tekemät rikokset ja niiden määrä ja laatu on yhä arvoitus valtaväestöön nähden.

Helsingin yliopiston alainen Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, Krimo, kuitenkin uskaltautui yksilöimään Suomen romanien tekemät henkirikokset. En tiedä, mistä ovat tällaisen rohkeuden syöksyn saaneet, mutta tulos on julmaa luettavaa. Ja rikos on siis siitä rankimmasta päästä mitä löytyy. 

Romanit syyllistyivät henkirikoksiin 16 kertaa useammin kuin muut suomalaiset.  Henkirikoskuolleisuus on myös kymmenkertainen muihin suomalaisiin verrattuna, eli useimmiten romani surmaa toisen romanin. Surullista. 

Ja romanit nostivat äläkän rasismista. Eikö heidän pitäisi olla huolissaan siitä, miksi he surmaavat toisiaan? Ja tässä tutkimuksessa ei edes muita Suomen romanien tekemiä rikoksia käsitelty millään tavalla. 

Tutkimuksen tekeminen on vaatinut tutkijoilta paljon työtä, sillä Suomen romanien tekemiä rikoksia ei saa tai ainakaan erikseen tilastoida. Päätelmät on tehty romanisukujen sukunimi- ja nimiluetteloiden perusteella. Ja jos ero on noin huikea kuin henkirikoksissa, niin romanien tekemien rikosten tilastointi erikseen olisi hyvinkin perusteltua. 

Luulisi, että heidän itsensäkin olisi syytä pohtia syitä yhteisönsä rajuun sisäiseen väkivaltaan. Tässä tilastossa kun ovat vain henkirikokset, eivät pahoinpitelyt yms. 

Mitään lainsäädännöllistä estettä ei kai ole ja jos pelkän henkirikostilastojen perusteella tuloksetkin eroavat näin vahvasti kantaväestöstä, niin syytä olisi pohtia erillistä tilastointia.

2 kommenttia:

  1. Tuosta romanien väkivaltaisuudesta pitäisi nimenomaan romanien itsensä vakavasti huolestua. Vaikka se olisikin jollain tavalla kuulunut heidän kulttuuriinsa vuosisatoja, se ei ole mikään peruste jatkaa samaa väkivallan kulttuuria tänä päivänä. Pirjo K

    VastaaPoista
  2. Niin pitäisikin, mutta kuten tuosta linkkaamstani jutusta kävi ilmi, niin heitä itseään ei tunnu tilanne huolestuttavan.

    VastaaPoista