Katsottua: Lost Boys: Ahdistavista ahdistavin dokumentti

Reindeerspottingin jatko-osa Lost Boys on yksi ahdistavampia näkemiäni dokumentteja. Siinä ei ole valonpilkahduksia juuri lainkaan. kuten omalla tavallaan surullisen, mutta myös rempseän Reindeerspottingin kanssa tuli sentään ilonkin hetkiä. 

Reindeerspottingin päänarkkarin Janin kuolemakin oli Lost Boysissa helpotus, kuten ohjaaja, itsekin huumekauppias ja narkomaani Joonas Neuvonen totesi kertojaäänenä. 

Jani siis kuoli hämärissä olosuhteissa Kamputseassa. Hänen kaverillaan Antilla oli hengenlähtö myös lähellä. Joonaksen itsensä saattoi pelastaa pitkä tuomio huumekaupasta, jota sitäkin sivuttaan Lost Boysissa. 

Dokkarin ideana on selvittää, mitä hämärissä olosuhteissa kuolleelle Janille tapahtui. Kuten arvata saattaa, lopullista totuutta ei koskaan saatu selville. 

Narkomaanit elävät marginaalin marginaalissa. Vaikka he näkyvät jokapäiväisessä katukuvassa kukaan tuskin menen kysymään heiltä, että miten menee. Siksi Neuvosen huumedokumenteilla on tärkeä tehtävä, koska ne kuvaavat sitä itseään narkkaamista, sekoilua, hyväksikäyttämistä yms. Ehdottomasti yläasteille vaan pyörimään.

Kamputsea ei sekään ole mikään idyllinen uuden elämän aloituspaikka vaan baaritytöt ja muut vetävät viimeisenkin pennin irti. Arvoitukseksi jäi, tapettiinko Jani huumevelkojen takia. Baarityttöön Janikin rakastuu ainakin niin kuin hänen elämässään voi rakastua. Avoimeksi jäi oliko tällä baaritytöllä osuuttaa Janin kuolemaan.

Suomessa tehdään paljon hyviä dokumentteja. Neuvosen taitavat olla siitä vähiten käsikirjoitetummasta päästä. Jo pelkkää tv-esitystä varten dokumenttia jouduttiin leikata. Helpoksi tuokaan ei tehnyt rainan katsomista.

Kommentit

  1. Ja lopultakaan se marginaalin marginaaliporukkakaan ei ole ihan noin sekaisin, suurin osa suomessa viihdekäyttäjiä, toki löytyy koko ongelmakirjon omaavaa osastoa. Onneksi täältä saa tuota subua, vaihtoehto olisi heroinistit ja sitten olisi ongelmia oikein huolella.
    Jonkinlainen hopeareunus siis, vaan on tuo elämäntapa järjettömän kuluttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot varmaan oikeessa. Viinaa kyllä olen juonut oman osani tässä maailmassa ja ylikin, mutta huumeporukkoihin onneksi en ole ajautunut. Heroiini kai vie nopeiden manan majoille. Sitä ei ilmeisesti Suomessa kai enää edes vedetä.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit