No nyt sen huomasi Ylekin - toimittajat ovat kuin samasta puusta pudonneita!

Mediakriittiseksi luonnehdittu Viimeinen sana -ohjelma oli havahtunut huomaamaan, että näkökulmat valikoituvat sen mukaan, keitä toimittajakuntaan kuuluu. Pahiten näkökulmien yksipuolisuus korostuu valtamedioissa. Sanotaan nyt suoraan että Hesarissa ja YLEllä.

Tämä näkyy muun muassa toimittajien ja näkökulmien keskiluokkaistumisena. Itse lisäisin myös että yksipuolistumisena. Ironista kyllä, tämänkin tiedon joutui toimittamaan Ylelle HBL:n entinen toimittaja, joka ei varmaankaan ole duunaritaustasta lähtöisin.

Tästä itse olen paasannut jo vuosia. Toimittajat ovat usein kuin samasta puusta pudonneita melkein samanlaisine taustoineen ja koulutuksineen. Pääkaupunkiseudulla he eivät uskaltaudu ulos juuri Punavuoren ulkopuolelle, jossa he usein asuvat. 

Vaarallisinta tässä kehityksessä on se, että toimittajien omat ideologiat ja poliittiset käsitykset alkavat olla myös kuin samasta puusta. Useimmiten tuo ajatusmaailma on punavihreä. Varsinkin persut herättävät heissä niin suurta vihaa ja suuttumusta, etteivät he kykene kirjoittamaan järkevästi, puhumattakaan objektiivisesti persuista ja heidän kannattajistaan. 

Puoluelehdistön rappio tietenkin vain lisää maailmankuvan yksipuolisuutta ja se, että muutama mediatalo on ostanut lähes kaiken paikallisuutisoinnin Suomessa ja samoja uutisia syölletään jokapuolelle. 

Ylekin on mitä on nykyään, kaukana objektiivisesta tai edes tasa-arvoisesta uutisoinnista, mikäli miehet jotenkin liittyvät uutiseen. Tosin ilman Yleä paikallisuutisointia odottaisi kai kohta täydellinen romahdus. 

Ongelma piilee myös niissä pomoissa, jotka toimittajia palkkaavat. Jos he itse kuuluvat samasta puusta oleviin toimittajiin, niin tuskin he palkkaavat töihin kansan syvistä riveistä ketään, joka oikeasti tietää, mitä tavallinen kansa ajattelee. Näin toimittajien ammattikunta jatkaa elitistymistään. 

Itse en kuulu samasta puusta oleviin toimittajiin. Monesti olen kyllä saanut kansan raivon niskaani eliittitoimittajien takia. Mutta se tarkoittaa myös sitä, ettei minulle tarjota töitä samassa suhteessa kuin samasta puusta oleville toimittajille. 

Loppujen lopuksi kysymys tulee olemaan myös koko median uutisoinnin luotettavuudessa. Jos kaikki ajattelevat ja tekevät samalla tavalla, uskooko kansa enää toimittajiin, vaikka ns. faktat ovat teoriassa oikeita? 

Siksi nämä ns. kansalaisjournalistit pääsevät jylläämään, kun suurimmalla osalla toimittajista ei ole harmainta aavistusta, miten tavallinen köyhän kansan ihminen ajattelee. Pahimmassa tapauksessa eliittitoimittajan ylenkatsonta jopa kuultaa heidän jutuistaan köyhästä kansasta läpi. Heidän lempilapsiaan kun ovat maahanmuuttajat ja iänikuinen tasa-arvovatvonta sanojen tarkkailuineen ja paheksuntoineen.

Tavallisen kansan ymmärtäminen kun ei ole rakettitiedettä. Hannu Karpo tuskin oli persaukinen kaveri, mutta sinne hän puliukkojen koijuihin paineli karvalakkinsa kanssa.

Kommentit

  1. entinen toimittaja, joka ei varmaankaan ole

    Kutsut itseäsi toimittajaksi? Eikä toimittajan tehtävä ole tarkistaa tällaiset asiat ja olla levittämättä stereotypioita, edes keskiluokkaisia? Edes blogikitjoituksessa?
    Tyssäsi lukeminen heti alkuunsa tästä syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koit silti tarpeelliseksi kommentoida, vaikka et lukenut koko kirjoitusta. No, jokainen tyylillään...

      Poista
  2. No mistä sitten tarkistaisit faktat mielipidekirjoitukseen? Faktoja huudeta aina silloin, kun ei haluta ottaa vastaan mielipidettä, joka ei miellytä itseään. Ja juurihan tuosta aiheesta puhuttiin ihmisten ihannoimalla Ylellä. Eikö siinä nyt sitten ole sitä faktaa? Ja kuinka paljon esimerkiksi miehistä levitetään stereotypioita Ylen ja Hesarin jutuissa? Ei kukaan kysy silloin faktoja.

    VastaaPoista
  3. Aika vitsikästä raiskata kieltä kutsumalla yle:n ja helsingin pravdan punaviherterroria vihapropagandallaan agitoivia oksettavia politrukkeja toimittajaksi.

    VastaaPoista
  4. Ajattelin että olisit asiallinen vastarannan kiiski mutta et saa pidetyksi katkeruuttasi ja kyynisyyttäsi poissa asiallisesta asiasta ja kun kritisoin niin väistelet kysymystä kuin vanhan poliitikko.
    Valitettavasti jouduin taas pettymään, olet vahingoittunut vaasi joka vielä raakkuu tunkiolla, hyvää erakoitumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä katkera ole. Kaikkein vähiten niille keskiluokkaisesti ajatteleville. Kyyninen olen, mutta se kuuluu omilla aivoilla ajattelevien ominaisuuksiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit