Luettua: Curzio Malaparte: Edessä palaa Leningrad: Sotakirjeenvaihtaja ottaa taiteellisia vapauksia

Curzio Malaparte oli niitä entisaikojen seikkailijoita, joita ei enää ole olemassa. Saksalais-italialainen veijari keksi jopa itse sukunimensä. Suomessa hän ei ole enää tunnettu, muttei olisi sitäkään vähää, ellei olisi Suomessa matkaillut ja toiminut täällä sotakirjeenvaihtajana jatkosodan aikana. 

Vaikka Malaparten sotakuvausten todenperäisyydestä voi olla montaa mieltä Edessä palaa Leningrad -teoksessa, niin hän suhtautuu sekä suomalaisiin että venäläisiin sotilaina kunnioittavasti. Ainoastaan kuvaukset mongolisotureista särähtävät korvaan ja Venäjän kansan älyllisestä alikehittyneisyydestä. Tosin niinhän tuohon aikaan kaikki ajattelivat. 

Suomen rintamien lisäksi Malaparte kuvaa saksalaisten hyökkäysvaihetta 1941  Ukrainassa. Hän väittää tulleensa saksalaisten toimesta karkoitetuksi rintamalta, mutta väitteen todenmukaisuudesta ei ole todisteita.

Malaparten taiteellisina vapauksina mainittakoon suomalainen sotilas, jonka pään läpi on ammuttu, mutta mies vaan istuu tupakalla. Malaparte väittää myös venäläisten vievän kaatuneensa taistelutantereilta nopeasti pois, kun lukemattomat kuvat sodan ajoilta todistavat muuta. Suomalaisten asemista myös tuskin näki Leningradiin, sen verran kaukana ne kuitenkin olivat etummaisissa etulinjoissakin. 

No. Historiallisia faktavirheitä vilisee, mutta imua Malaparten teoksessa on. Ehkä juuri kaunokirjallisten vapauksien takia. Malaparte on myös erittäin lahjakas ja värikäs miljöön ja tilanteen kuvaaja. Hyvä ominaisuus sotakirjeenvaihtajalle aikana, jolloin ei videokameroita ollut tallentamassa taistelutantereiden todellisuutta. 

Malaparten mielipiteet tuntuvat yllättävän vasemmistolaisilta, ollakseen fasistisen Italia sotakirjeenvaihtaja. Hän puhuu työläissotilaista ja Neuvostoliiton yhteiskuntajärjestelmää hän tuntuu jopa ihailevan. Myöhemmin Malapartesta tulikin kommunisti, joskin ennen kuolemaansa hän ehti vielä kääntyä hartaaksi katolilaiseksi.

Sen verran messevää tekstiä Malaparte kirjoittaa, että on pakko varata kirjastosta hänen muutkin suomennetut teoksensa.

Kommentit