Amerikkalaisen tv-draaman uusi nousu


Usein kuulee väitettävän, että eihän sieltä televisiosta mitään hyvään koskaan tule. Näin sitä marisen myös itsekin. Vaikka tv:stä tulevien elokuvien taso on monesti sanonko mitä, telkkarista tulee kyllä hyviä draama että komediasarjoja.

Vieläpä kaikki amerikkalaisiakin. Amerikassa on nyt laadukkaiden sarjojen buumi pitkän kuivan kauden jälkeen.

Paras komediasarja tällä hetkellä on ehdottomasti "Kovan onnen kundi". Konsepti on aivan loistava, reppana pikkurikollinen yksinkertaisine veljine korjaavat virheitään listan avulla. Ja töppäilyjä on luonnollisesti runsaasti. Henkilöhahmot ovat raikkaita, eivätkä todellakaan Cosby-perhettä. Päähenkilö Earlin ex-vaimostakaan ei ole tehty pikku-enkeliä amerikkalaisten komedioiden tapaan. Ei ihme, että sarja palkittiin usealla Emmyllä Amerikassa.

Neloselta tulee pari hyvää amerikkalaista draamaa. Loistavat "Asema 62" ja "Shield". Kummassakin on ymmärretty tehdä päähahmoista mielenkiintoisia. Asema 62 kertoo uskottavasti newyorkilaisesta paloasemasta. Päähenkilö juttelee välillä Jeesuksenkin kanssa ja 11.9. kuolleiden kavereidensa kanssa yrittäen toipua samalla alkoholismista ja avioerosta, joten käsikirjoittajilla ei riitä juonesta pulaa. Ja kaikki muut palomiehet ovat vähintään tarinoiltaan yhtä mielenkiintoisia.

Shield taas kertoo losangelesilaisen slummialueella sijaitsevan poliisiaseman arjesta. Poliisit tosin eivät ole poliisikoulun kunniakirjasta, vaan häilyvät enemmän tai vähemmän lain rajamailla, joka sinänsä ei ole uusi idea, mutta toteutettu tuoreesti.  Roturistiriidatkin on tuotu uskottavasti esille.

Hyvin kirjoitettua sarjoja kaikki kolme. Samoin täytyy mainita myös Sopranos ja House. Amerikkalaiset ovat päässeet teennäisistä henkilöhahmoista eroon ja se näkyy.

Varokaahan britit, ette tee enää laadukkainta draamaa yksinvaltiaina...



Kommentit

Suositut tekstit