Koivusalon yllätysveto


Timo Koivusalo teki yllättävän vedon, hän nimittäin päättää tehdä uusiksi Täällä pohjantähden alla -elokuvat. Täytyy sanoa, että Timo on kyllä elämänsä haasteen edessä. En kuitenkaan liity sen suuren joukon mukaan joka hokee, ettei hänestä ole siihen. Muistaakseni Edvin Laineesta sanottiin aikanaan samaa. Tai ainakin sai hurjasti neuvoja ja kritiikkiä. Superklassikoiden filmaaminen ei ole todellakaan helppoa.

Vaikka kunnioitan Laineen elämän työtä suuresti, on minusta aika kypsä uusintaversiolle. Vanha versio tuntuu nykyisin liikaa teatterimaiselta. Sisääntulot kohtaukseen ovat monesti kuin suoraan teatterilavalta. Vanhan version kunniaksi täytyy sanoa erinomaiset näyttelijävalinnat. Ne Laine hallitsi. Aarno Sulkasta on vieläkin vaikeaa kuvitella oikein muuna kuin Akseli Koskelana. Ketäköhän Koivusalo on ajatellut näihin kansan mieleensä painamiin rooleihin? Paras veto taitaisi olla ottaa ihan tuntemattomia naamoja, jotka eivät ole leimautuneet vielä muihin rooleihin.

Itse luin romaanitrologian jo poikasena ja se oli oikeastaan ensimmäisiä vavahduttavia lukukokemuksiani. Kirjoissa on jotain järkyttävän mukaan imevää samoin kuin Tuntemattomassa sotilaassa. Tuntuu ihmeelliseltä että Pentinkulman tapahtumissa pystyy elämään täysillä mukana, vaikka itsellään ei ole minkäänlaista kosketuspintaa aikaan, muuta kuin historianharrastuksen kautta.

Itse toivoisin, että sisällissota tuotaisiin entistä rohkeammin esille uudessa filmiversiossa. 60-luvullahan aika ei ollut siihen vielä täysin kypsä. Aikalaisiakin oli tuolloin vielä elossa. Nythän asiaan pystyy suhtautumaan jo objektiivisemmin. Bosnian kauhuista Suomessakaan ei ole edes vielä sataa vuotta aikaa.

Varmaa on ainakin se, että Koivusalon hanketta seurataan suurennuslasin alla.



Kommentit

Suositut tekstit