Onneksi olkoon Nokia



Onneksi olkoon Nokia, olet nyt sitten suurempi kuin tuloiltasi kuin Suomen valtio. Menestys on aina hieno juttu, sattui se kenen kohdalle hyvänsä. Sen verran kapitalistia minussakin on.

Meillä taitaa Suomessa olla vain nyt valtio valtiossa Nokian menestyksen myötä. Ulkomaillakin vähemmän koulujakin käynyt tietää Nokian suomalaiseksi yritykseksi. Mutta miten tietää Nokia? Yhdelle valtiolle on aika vaarallista olla riippuvainen yhdestä yhtiöstä. Entä jos Nokia vaihtaa kirjansa jonnekin muualle.

Jorma Ollila on siitä onnellinen mies, ettei hänen tarvitse kilpailla lehtien palstatilasta. Lehti tai televisio on aina  tyytyväinen saadessaan hänet haastatteluunsa. Sitten Jorma opastaakin isällisesti Suomen kansaa ja valtiota oikealle tielle, jonka hän tietenkin itse tietää. Nokian ylenmääräisestä huomioimisesta tulee mieleen Nokialta alkanut herätysliike. Siinä missä toinen kaataa uskon avulla, taitaa toinen kaataa rahan avulla. Ja kummankin herännäiset uskovat aatteeseensa yhtä tiukasti.

Paluu ajatuksen alkuun. Minkälainen paikka Suomi olisi ilman Nokiaa? Myönnän olevani sen verran tietämätön taloudesta, etten tiedä paljonko Nokia Suomeen rahaa tuottaa muodossa tai toisessa. Suuri tuon rahamäärän täytyy olla. Historiastahan ja eritoten eläinmaailmasta löytyy paljon esimerkkejä liian yksipuoliseen elinympäristöön sopeutuneista eläinlajeista, joiden kohtalona on ollut sukupuutto.

Käyköhän meille suomalaisillekin niin?


Kommentit

Suositut tekstit