Luettua: Aleksandra Kollontai: Suuri rakkaus: Vallankumouksellinen kolmiodraama


Taannoin kiinnostuin vallankumouksellisen ja feministin, Aleksandra Kollontain elämästä niin paljon, että päätin hommata käsiini hänen kirjoittamansa romaanin. 

Kollontain teos Suuri rakkaus kuuluu Gummeruksen Neuvostokirjallisuutta-sarjaan. Kirja on kauan sitten vaipunut unholaan, mutta minähän nostan niitä unohdettuja kirjoja unholasta takaisin ihmisten ilmoille. 

Eihän se Suuri rakkaus ole mikään Anna Karenina, mutta itsenäisen naisen teemoilla tämäkin teos toimii. Siitä kertoo jo kirjan väkevät loppusanat: "Kaikki te, jotka sokeudessanne, tietämättömyydessänne haavoitatte naisen sydäntä. Huomatkaa tämä! Sillä loukkausten hienoilla neuloilla puhkottu naisen sydän lakkaa rakastamasta.", Kollontai kirjoittaa. 

Näin varmasti on. 

Kirja kertoo varatun miehen Senjan ja hänen rakastajattarensa Natasan tarinan. Kuten arvata saattaa, nainen lopulta kyllästyy rooliinsa toisena naisena. Huhutaan, että kirja on saanut vaikutteita Vladimir Leninin, hänen vaimonsa Nadezda Krupskajan ja Leninin rakastajattaren Inessa Armandin kolmiodraamasta. Leninillä tosin oli ilmeisesti muitakin sivusuhteita. 

Kirja on paljolti kamariromaani ja Leniniä sivuaa Senjan rooli vallankumouksellisena ideologina ja viisaana miehenä. Natasa taas muistutta Kollontaita itseään, joka toimi eronneena naisena ja vallankumoukselle omistautuneena. 

Suuri rakkaus luotaa naisen tunteita tämän odottaessa miestä milloin kotonaan ja milloin hotelleissa pikaisiin tapaamisiin, intohimon hetkiin. Siinä on odotuksen tuskaa ja pettymystä, kun miehestä luotu ihannekuva ei vastannutkaan todellisuutta, kun mies ei ole kiinnostunut naisesta älykkönä vaan ajanvietteenään. 

Mies on tässä kirjassa täysin itsekäs ja ajattelematon, kun ei edes näyttäydy rakastajattarensa seurassa julkisesti. Voi tietysti antaa miehelle sen verran armoa, että ennen tuskin saattoi avoimesti rakastajattarensa kanssa näyttäytyä, jos nyt vieläkään. Erokaan ei tainnut olla aivan helppoa.

Eivätkä kolmiodraamat olla helppoja vieläkään.

Kommentit

Suositut tekstit